Modifiye flotasyon kolonunda ince tanelerin sürüklenmesi ve iri taneli cevherlerin zenginleştirilmesi
Entrainment of fine particles and encrichment of coarse-particle ores in modified flotation column
- Tez No: 67456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ÖTEKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Modifiye flotasyon kolonu, sürüklenme, modelleme, kömür ve feldspat, Modified flotation column, entrainment, modelling, coal and feldspar
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Modifiye flotasyon kolonu, iri taneli cevherlerin zenginleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir flotasyon aletidir. Klasik kolonların aksine bu kolonda köpük zonu yoktur ve yıkama suyu kullanılmaz. Bu nedenlerden dolayı konsantre tenorunu düşüren ince gang tanelerinin konsantre içine sürüklenmesi olasıdır. Bu çalışmada, modifiye flotasyon kolonunda ince gang tanelerinin konsantre içine sürüklenmesine etki edebilecek değişkenler incelenmiş ve sürüklenme miktarım (%) önceden tahmin edebilecek bir ampirik model geliştirilmiştir. Ayrıca, iri boyutta serbestleşen cevherlerden kömür ve feldspatın modifiye flotasyon kolonunda zenginleştirilmesi olanakları ve proses verimi üzerine çalışma değişkelerinin etkisi incelenmiştir. Saf kuvarsın kullanıldığı sürüklenme deneyleri sonucunda modifiye flotasyon kolonunda sürüklenmenin varlığı tespit edilmiştir. Modifiye kolonda sürüklenme üzerine etkisi olan çalışma değişkenleri; yüzeysel su yükselme hızı, tane boyutu, hava debisi ve köpürtücü miktarıdır. Tane boyunun incelmesiyle, yüzeysel su yükselme hızının, hava debisinin ve köpürtücü miktarının artmasıyla sürüklenme miktarı artmaktadır. Sürüklenme deneylerinden elde edilen verilerden yararlanarak geliştirilen matematiksel model ile sürüklenme miktarı (%) önceden kestirilebilmektedir. Model : E = -6.33433 + exp(U35610- 0.273 133* dP -21.4023* Jw +0.715791*dP*Jw) + 0.000899* QA +0J63628*Qfi Zonguldak Merkez Lavvarmdan alınan %61'lik kül içeren 1 mm boyut altı kömür modifiye kolonda yüzdürülmüş ve en iyi flotasyon koşullarında %51 yanabilir madde verimiyle kül içeriği %27'e düşürülmüştür. Kömür flotasyonunda; gazyağı miktarının kritik bir değerinin olduğu, Na2Si(Vın bir etkisinin olmadığı, yüzeysel su yükselme hızının artması ile sürüklenmenin arttığı ve buna bağlı olarak konsantre kül içeriğinin de arttığı, hold-up artışı ile konsantredeki kül miktarının azaldığı tespit edilmiştir.Flotasyonla kömürün zenginleştirilmesinde en iyi koşullar: Matel Feldspat Zenginleştirme Tesisi 2 mm altı artığından porselen sanayinde kullanılabilir feldspat kazanımı modifiye kolonda sağlanmıştır. Feldspattan mika ve demirli mineraller (turmalin, biyotit ve limonit gibi), ters ve toplu flotasyon ile, tek kademede uzaklaştırılmıştır. En iyi koşullarda örneğin Fe2Û3 içeriği %0.47'den %0.22'ye düşürülmüştür. Flotasyon verimi ve tenörü üzerine etkisi olan en önemli çalışma değişkenleri; hold-up, koşullandırma şekli, pH ve reaktif miktarıdır. Flotasyonla feldspatın zenginleştirilmesinde en iyi koşullar: 1000 g/t (mika için) 1500 g/t (turmalin, biyotit ve limonit için ) 12 dakika (6 dak + 6 dak) 3 ve 2.5 %9 Armac-T Flotinor SM-15 Koşullandırma süresi pH Hold-up Yüzeysel su yükselme hızı: 0.21 cm/sn
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Modified flotation column is a flotation tool which is developed for the enrichment of coarse-particle ores. Unlike conventional columns, there is no froth zone in these kind of columns and washwater is not used. Therefore, it is possible that fine gangue particles which reduce concentration grade may entrain into the concentrate. In this study, the parameters which are expected to influence entrainment of fine gangue particles into the concentrate in modified flotation columns is investigated, and an empirical prediction model for the entrainment amount (%) is developed. Also, enrichment possibilities of coarse-particle ores such as coal and feldspar by means of modified flotation column, and the effect of experimental parameters on the process efficiency is investigated. In the entrainment experiments, where quartz was used, the existence of entrainment in modified flotation column was observed. In modified flotation column the experimental parameters which affect entrainment are superficial rate of rising water, particle size, air flowrate and frother dosage. The amount of entrainment increases with the reduction of particle size and with the increase of superficial rate of rising water, air flowrate and frother dosage. The amount (%) of entrainment may be predicted from the mathematical model developed by using experimental data. The model is: E = -6.33433 + exp(l 1.35610 -0273 133* dP -21.4023* Jw +0.715791*dP*Jw) + 0.000899* QA + 0563628* Qfr Coals of -1 mm particle size which have 61% ash have been sampled from Zonguldak Central Coal Washery were floated in modified column, and its ash content was reduced to 27% under optimum flotation conditions with 51% combustible recovery. In coal flotation it was observed that there exists a critical kerosene amount, Na2SiÛ3 does not have any effect, and entrainment increases with the increase ofvu superficial rate of rising water resulting with an increase in concentrate ash content, and concentrate ash content decrease with an increase in hold-up. Optimum conditions for the enrichment of coal are: Feedflowrate : 1480ml/min Tailings flowrate : 1300ml/min Superficial rate of rising water : 0. 1 1 cm/sec Hold-up : %19 Bubble diameter : 2.5 mm Kerosene : 1000 g/t Feldspar which can be used in porcelain industry have been enriched for the -2 mm tailings of Matel Feldspar Enrichment Plant by using modified flotation column. Mica and iron bearing minerals (tourmaline, biotite and limonite) have been removed in single stage by reverse and bulk flotation. Under optimum conditions, the Fe^ content of the sample was decreased from %0.47 to %0.22. The most important experimental parameters which affect flotation recovery and grade are hold-up, the type of conditioning, pH and the amount of reactive. Optimum conditions for the enrichment of feldspar are: Armac-T : 1000 g/t (for mica) Flotinor SM-15 : 1500 g/t (for tourmaline, biotite and limonite) Conditioning period : 12 minutes (6 min + 6 min) pH : 3 and 2.5 Hold-up : %9 Superficial rate of rising water 0.21 cm/sec