Belh ilinin beşeri turistik çekicilikleri
Human touristic attractions of the Belh (Balkh) provincial
- Tez No: 674615
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mezar-ı Şerif, Belh, tarih, kültür, turizm, inanç turizmi, güvenlik, uluslararası ilişkiler, Mazari Sharif, Balkh, cultural, tourism, faith tourism, safety, international relations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı Afganistanın Belh vilayetinin beşeri ve turistik çekiciliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırma, yöntem çeşitliliği bağlamında nicel ve nitel araştırma yaklaşımı ile ele alınmıştır. Bu yöntemde araştırmalar; gözlem, görüşme (mülâkat), anket (sorma, soruşturma) ve araştırma konusuyla ilgili daha önce yapılmış araştırmalar üzerinde fikir, görüş ve düşünce analizleri gibi veri toplama yöntemleri uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Bilindiği gibi Afganistan günümüzde savaş ve terör olaylarıyla anılan bir ülkedir ve bu nedenle turizm sektöründe cazibe merkezleri arasında sayılmaz. Ancak bu yargı tamamıyla yanlıştır. Aslında Afganistan halkı dost canlısıdır ve misafirperverdir. Ülke büyük bir doğal güzelliğe, temiz bir doğaya, akarsulara ve yüksek dağlara sahiptir. Bu sebeple aslında Afganistan her türlü doğa sporu için dünyanın en iyi noktalarından biridir. Afganistan aynı zamanda dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir tarihi ve kültürel mirasa da sahiptir. Ülke Hindistan'dan Orta Asya'ya, Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle tarih boyunca birçok kavimin geçiş noktasında yer almıştır. Bu sebeple Afganistan'da Hint, Orta Asya/Türk, İran kültürlerinin sentezi meydana gelmiştir. Bu kültürel sentezi Afganistan'ın tarihi mimarisinde, müziğinde, yemek kültüründe vb. görebiliriz. Belh bölgesi ve Mezar-ı Şerif, Afganistan'ın en zengin tarihi ve turistik çekim merkezlerinden biridir. Belh'in Zerdüşt'ün doğduğu ülke olduğuna inanılmakta ve halen de Zerdüşt tapınaklarının izleri görülebilmektedir. Bölgede, Perslerin, Kuşan İmparatorluğunun Sasanilerin eserleri dışında İslami dönemden kalma çok sayıda medrese, camii, türbe yer almakta olup, bunların içinde Belh'in en önemli özelliği dünyaca ünlü şair Mevlana Celaleddin Rumi (Belhi)'nin vatanı olmasıdır. Belh daha birçok şair, mutasavvıfın memleketidir. Bu büyük isimlerin türbeleri halen ziyaret edilmektedir. Tarihi güzellikleri yanında bölgede çok ilginç kültürel özellikler vardır. Kültürel turizm çekiciliklerinin ön planda olduğu araştırma sahasında başta Mezar-ı Şerif olmak üzere vilayette turizmin canlanması açısından en önemli adım tarihi mirasın korunması ve tanıtılmasıyla olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the human resources and touristic attractions of Balkh province of Afghanistan. The research has been handled with a quantitative and qualitative research approach in the context of method diversity. Data collection methods such as observing, interviewing, and questionnaire used in this research. As is known today Afghanistan is a country known for war and terrorist incidents therefore it is not considered among the attraction centres in the world. However, this judgment is completely wrong. In fact, the people of Afghanistan are friendly and hospitable. The country has a great natural beauty, a clean nature with virgin blue waters and paramount mountains. For this reason, Afghanistan is actually one of the best spots in the world for all kinds of nature sports. The country has been at the crossing point of many tribes throughout history due to its location in the centre of the historical Silk Road that stretches from India to Central Asia, from China to Europe. Therefore, synthesis of Indian, Central Asian / Turkish and Iranian cultures has occurred in Afghanistan. We can see this cultural synthesis in the historical architecture, music and food culture of Afghanistan. Belh region and Mezar-ı Şerif is one of the richest historical and touristic attractions of Afghanistan. Belh is believed to be the country where the Zoroastrian Prophet was born, and traces of the Zoroastrian temples can still be seen. Apart from the historical artefacts of Persians, Kushan Empire and Sassanid, there are many madrasahs, mosques and tombs from the Islamic period in the region. Among these, the most important feature of Belh is the homeland of the world-famous poet Mevlana Celaleddin Rumi. Belh is the hometown of many more poets and Sufis. Tombs of these big scholars are still being visited. Besides its historical beauties, there are many interesting cultural features in the region. In the research field where cultural tourism attractiveness is at the forefront, the most important step in terms of reviving tourism in the province, especially in Mezar-ı Şerif, will be the protection and promotion of the historical heritage.