Sisplatin yüklü, miseler yapıda kazein nanopartiküllerin sentezi, karakterizasyonu ve in vitro uygulamaları
Synthesis, characterization and in vitro applications of cisplatin-loaded micellar casein nanoparticles
- Tez No: 674664
- Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN YALÇINTEPE GÜNEŞTUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Nanopartiküller, İlaç Taşıyıcı Sistemler, Kazeinler, Sisplatin, Kanser, Nanoparticles, Drug Delivery Systems, Caseins, Cisplatin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Arlı OT. Sisplatin Yüklü, Miseler Yapıda Kazein Nanopartiküllerin Sentezi, Karakterizasyonu ve İn Vitro Uygulamaları. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2021. Bu çalışma kapsamında kanser tedavisinde kullanılan en yaygın ve etkili anti-kanser ajanlarından biri olan sisplatin herhangi bir çapraz bağlayıcı ajan kullanılmadan sodyum kazeinata ile enkapsüle edilmiştir. Sitrat, fosfat ve kalsiyum iyonları yardımıyla ve basit koaservasyon yoluyla yeniden birleştirilmiş misel yapısında kazein nanopartiküller sentezlenmiştir. Sentezlenen nanopartiküllerin SDS-PAGE analizi ile saflığı ve alt birimlerinin molekül ağırlığı belirlenmiştir. DLS analizi ile efektif çapları 196,4 nm ve polidispersiteleri 0,226 olarak bulunmuştur. SEM ve TEM analizleri kullanılarak Holt Modeli ile uyumlu küresel misel yapıları gözlemlenmiştir. ATR-FT-IR analizi ile sisplatin-kazein bağlanması belirlenmiştir. ICP-MS analizi ile Pt tayini yapılarak kazein nanopartiküllerin sisplastini %94,8 verimlilik ile enkapsüle ettiği tespit edilmiştir. MTT testi ile sisplatin yüklü kazein nanopartiküllerin 4 farklı hücre hattında (MCF-7, A-375, 3T3 ve HUVEC) sitotoksiteleri incelenmiş ve in vitro ortamda sağlıklı hücre hatlarında düşük sitotoksisite gösterirken, kanser hücre hatlarında daha sitotoksik oldukları gözlemlenmiştir. Sisplatinin hücrelere ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için MCF-7 ve HUVEC hücre hatlarında MTT testi öncesi belirli dozlarla muamele edilmiş hücrelerin üst sıvıları alınarak ICP-MS analizi yapılmış ve sisplatinin bu hücre hatlarında yüksek oranda hücrelere ulaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Arli OT. Synthesis, Characterization and In Vitro Applications of Cisplatin-Loaded Micellar Casein Nanoparticles. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Biophysics. Master of Science Thesis. Istanbul. 2021. In this study, cisplatin, one of the most common and effective anti-cancer agents used in cancer treatment, was encapsulated with sodium caseinate without using any cross-linking agents. Casein nanoparticles were synthesized in the recombined micellar structure with the help of citrate, phosphate and calcium ions and by simple coacervation. The purity and molecular weight of the subunits of the synthesized nanoparticles were determined by SDS PAGE analysis. Effective diameters of 196.4 nm and polydispersity were found to be 0.226 by DLS analysis. SEM and TEM analyzes were used to observe spherical micelles compatible with the Holt Model. Cisplatin-casein binding was determined by ATR-FT-IR analysis. Pt was determined by ICP-MS analysis and it was determined that casein nanoparticles encapsulated cisplastin with an efficiency of 94.8%. The cytotoxicity of cisplatin-loaded casein nanoparticles in 4 different cell lines (MCF-7, A-375, 3T3 and HUVEC) was examined with the MTT test and it was observed that while they showed low cytotoxicity in healthy cell lines in vitro, they were more cytotoxic in cancer cell lines. In order to determine whether cisplatin reaches the cells, ICP-MS analysis was performed by taking the supernatant of the cells treated with certain doses before the MTT test in MCF-7 and HUVEC cell lines, and it was determined that cisplatin reached the cells at a high rate in these cell lines.