Hemşirelerin öz anlayışları ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between nurses self compassion and professional burnout
  1. Tez No: 674665
  2. Yazar: KÜBRA KABAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, öz anlayış, tükenmişlik, Burnout, nursing, self-compassion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırma, hemşirelerin öz anlayışları ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırma verileri Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Mart 2020-Ekim 2020 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın evrenini 765 hemşire oluşturdu. Evrende örneklem seçimine gidilmeyerek araştırma 316 hemşire ile tamamlandı. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Öz Anlayış Ölçeği (ÖAÖ)”ve“Tükenmişlik Ölçeği (TÖ)”kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, Cronbach alpha katsayısı ve Pearson Korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırma bulgularına göre hemşirelerin genel olarak 25-29 yaş aralığında, kadın ve bekar olduğu saptandı. Ayrıca hemşirelerin çoğunun mesleklerini isteyerek seçtikleri ve lisans mezunu oldukları belirlendi. Hemşirelerin ÖAÖ puan ortalamaları 75.32±15.67; TÖ puan ortalaması 4.04±1.27 olarak bulundu. TÖ alt boyut ortalamaları ise, duygusal tükenme 4.19±1.48, zihinsel tükenme 3.08±0.78 ve fiziksel tükenme 4.20±1.27 olarak belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin öz anlayışlarının orta düzeyde, tükenmişliklerinin ise yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Hemşirelerin öz anlayış seviyeleri arttıkça tükenmişliğin azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to examine the relatiomship between nurses' self-compassion and occupational burnout. Material and Methods: This research is such as to be descriptive and look for a relationship. Research data was gathered at the Health Research and Application Center between March 2020 and October 2020.765 nurses composed the population. The sample was not selected in the research population and the research was complated with 316 nurses.“Personal Information Form”,“Self-Compassion Scale”and“Burnout Scale”were used to collect data. Coefficient and Pearson Correlation analysis were used to evaluate the data. Results: According to the research findings, it was determined that the nurses were generally between the ages of 25 and 29, female and single. In addition, it was stated that most of the nurses chosen their profession willingly and have bachelar's dagrees. The nurses' Self compassion scale mean score was found to be 75.32 ± 15.67 and the Burnout Scale mean score was found to be 4.04±1.27. Burnout Scale sub-dimension averages were determined as emotional exhaustion 4.19±1.48, mental exhaustion 3.08±0.78 and physical exhaustion 4.20±1.27. Conclusion: It was specified that the nurses' self compassion was on medium level and their burnout was on high level. It was determined that as the nurses' self- compassion levels increased, burnout decreased.