Suda doğum yaptıran ebelerin deneyimleri: nitel bir çalışma
The experiences of midwives who have delivered in water: a qualitative study
  1. Tez No: 909018
  2. Yazar: BUSE NUR KISA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESMİYE ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Suda doğum, Daldırma, Doğum, Ebe, Water birth, Water, Immersion, Birth, Midwife
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu araştırmada, suda doğum yaptıran ebelerin deneyimlerini ortaya koymak amaçlandı. Yöntem: Nitel araştırma türlerinden olgu-bilim tipteki çalışma Haziran-Ağustos 2023 tarihleri arasında serbest çalışan ebeler ile yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 14 ebe oluşturdu. Araştırmanın verileri,“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edildi ve MAXQDA Analitics Pro2020 programı kullanıldı. Bulgular: Ebelerin suda doğuma ilişkin anlatıları; Suda Doğum Süreci, Suda Doğum Ekibi, Suda Doğumun Değerlendirilmesi olmak üzere üç tema altında toplandığı belirlendi. Bu temaları oluşturan sekiz kategori; kolaylıklar, zorluklar, ekibin özellikleri, doğumda kullanılan gereçler, gereçlerin kullanım zorlukları, doğum öncesi hazırlık, ebelerin öz değerlendirmeleri ve gebelerin deneyimlerine ilişkin görüşler olarak belirlendi. Sonuç: Bu araştırmanın bulgularına göre ebelerin suda doğum süreci içerisinde zorluklardan çok kolaylıklar kategorisinden bahsettiği belirlendi. Ebelerin tamamının Suda Doğum Süreci teması altındaki kolaylıklar kategorisinde bulunan gebeyi rahatlatma kodunu tekrarladığı saptandı. Zorluk olarak en çok suyun steril kalmasının sağlanması olduğu belirlendi. Ebeler suda yaptırdıkları doğumlarla ilgili en sık gebelerinin daha kolay doğum yaptıklarını gözlemlediklerini bildirdiler.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aimed to reveal the experiences of midwives who gave birth in water. Method: The phenomenological study, one of the qualitative research types, was conducted with freelance midwives between June and August 2023. The sample of the study consisted of 14 midwives who met the inclusion criteria and agreed to participate in the research. The data of the research was conducted face to face using the“Introductory Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”. The data was analyzed with the thematic analysis method and MAXQDA Analytics Pro2020 program was used. Results: Midwives' narratives about water birth; It was determined that it was grouped under three themes: Water Birth Process, Water Birth Team, and Evaluation of Water Birth. Eight categories consisting of these themes; these were determined as the conveniences, difficulties, characteristics of the team, equipment used during birth, difficulties in using the equipment, prenatal preparation, midwives' self-evaluations, and experiences observed in pregnant women. Conclusion: According to the findings of this research, it was determined that the water birth process was mentioned in the category of convenience rather than difficulties. It was determined that all midwives repeated the comforting code in the facilities category under the Water Birth Process theme. It was determined that the most important issue was ensuring that the water remained sterile. Midwives reported that they most frequently observed that their pregnant women gave birth more easily after giving birth in water.