Bir soya ait üç kuşağı oluşturan kadınların yaşam öyküsü karakterlerinin değerlendirilmesi: Fethiye ilçesi örneği
An evaluation of the life history characters of women constituting three generations of the same lineage: A case study in Fethiye district
  1. Tez No: 674687
  2. Yazar: MELİHA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşam öyküsü, yaşam öyküsü karakterleri, kuşak kavramı, life history theory, life history characters, generation concept
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmada Muğla ili Fethiye ilçesinde yaşayan bir soya ait üç kuşağı oluşturan kadınların (kız-anne-anneanne), yaşam öyküsü karakterlerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Yaşam öyküsü karakterlerinin üç kuşağı oluşturan kadınlarda ne gibi farklılıklarının olduğunu ve hangi faktörlerin bu farklılığa sebep olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada karma (nitel-nicel) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma yöntemin kullanılma gerekçesi Genişletme (Expansion)'dir. Araştırma kısmen karma eş zamanlı baskın statülü tasarım şeklindedir. Nitel yöntemin baskın olduğu nicel verilerinde yer aldığı karma yöntem çalışmada, nitel ve nicel veriler eş zamanlı olarak elde edilmiştir. Araştırma deseni olgubilim (fenomenoloji)'dir Araştırma Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan 45 kadın katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem seçimi amaçlı örneklem türünden tabakalı amaçlı örneklemdir. Katılımcılarla görüşme yapılmış elde edilen nicel veriler SPSS 18.0 programı ile nitel veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde gruplar arası farklılığın analizinde nonparametrik test olan Kruskal-Wallis Test hangi gruplar arasında farkın olduğunu anlamak için Post Hoc Test Tamhane's T2 analizi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Yaşam öyküsü kapsamında yaşanılan çevre, beslenme şekli ve yaşam tarzının üreme davranışı ile ilişkisi incelenmiştir. Üç kuşağı oluşturan katılımcıların; menarş yaşları, evlilik yaşları, çocuk sahibi oldukları yaşlar, çocuk sayısı karşılaştırılmıştır. Katılımcıların çocuk sahibi oldukları yaş değerlendirmesi, çocuk sahibi olmayı planlamaları ve doğum kontrolü hakkındaki görüşleri, hamilelik dönemleri karşılaştırılması, yaşlanma dönemi bakış açıları incelenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda bir soya ait üç kuşağı oluşturan bireylerin yaşam öyküsü karakterlerini, yaşadıkları çevre, beslenme şekilleri, eğitim durumları ve genetik faktörlerin etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to compare the life history characters of women (daughter-mother-grandmother) who constitute three generations of an ancestry living in Fethiye district of Muğla province. It is aimed to reveal what kind of differences the life history characters have in the women who make up the three generations and what factors cause this difference. Method: In this study, mixed (qualitative-quantitative) research method was used. The reason for using the mixed method is Expansion. The research design is phenomenology. The research was carried out with 45 female participants living in Fethiye district of Muğla. It is a stratified purposeful sampling of the sampling type aimed at sampling selection. Quantitative data were analyzed with SPSS 18.0 program and qualitative data were analyzed with MAXQDA program. In the analysis of quantitative data, the Kruskal-Wallis Test, which is a nonparametric test in the analysis of the difference between the groups, was used to understand which groups the Post Hoc Test Tamhane's T2 analysis was. The significance level was accepted as p< 0.05. Results: The relationship between living environment and diet was investigated in the theory of life history. The participants that make up the three generations; age at menarche, age at marriage, age at which they had children, and number of children were compared. Participants' evaluation of the age at which they have a child, their views on their planning to have a child and birth control, the comparison of pregnancy periods, and their perspectives on the aging period were examined. Conclusion: As a result of the research, the life history of individuals forming three generations belonging to a pedigree affects their character, the environment they live in, their diet, educational status and genetic factors.