Ultrason eşliğinde infraklavikular brakial plexus bloğu yapılan hastalarda her iki üst ekstremite perfüzyon indexi ile blok kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of block quality and perfusion index of upper extremities in patientsundergoing ultrasonography-guided infraclavicular block
- Tez No: 674817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ÇETİNGÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnfraklavikular blok, perfüzyon indeksi, ultrasonografi, lokal anestezik, blok değerlendirmesi, Infraclavicular block, perfusion index, ultrasonography, local anesthesia, block evaluation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Üst extremite ameliyatlarında sağladığı birçok avantaj nedeniyle (bilincin korunması, solunumun etkilenmemesi, postoperatif dönemde hasta konforu sağlaması, erken taburculuk vb.) hastalarda üst extremite bloğu tercih edilmektedir. Periferik sinir bloklarının başarısı genellikle hastadan edinilen subjektif geri bildirimlerle değerlendirilmekte olup blok başarısını özellikle sedatize hastada objektif olarak ölçecek parametreler araştırılagelmektedir. Biz bu çalışmamızda yeni bir cihaz olan masimo pronto 7 pulse CO oximeter cihazı ile üst extremite ameliyatlarında periferik sinir bloğu uygulanan ve uygulanmayan her iki üst extremitede noninvaziv olarak perfüzyon indexi ölçerek iki extremitede perfüzyon açısından farklılık olup olmadığını karşılaştırmayı ve perfüzyon indexi düzeyi ile blok düzeyinin korelasyonunu karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 18-75 yaş arası, ASA I-II-III risk grubu karpal tünel sendromu nedeniyle opere edilen, bu nedenle infraklavikular brakial plexus bloğu yapılan 30 hasta dahil edildi. Standart olarak infraklavikular brakial plexus bloğu yapılması amacıyla bölgesel cilt temizliğini takiben 100 mm periferik sinir blok iğnesi ile ultrason eşliğinde lateral sagittal yaklaşımla infraklavikular brakial plexus bloğu marcaine %0,5 10ml (50 mg) ve serum fizyolojik 10 ml uygulanarak yapıldı. Blok yapıldıktan 30 dakika sonra blok değerlendirilmesi için geleneksel pinprick testi ve motor hareket değerlendirilmesi yapıldı. Hastanın ağrı düzeyi VAS skoru ile değerlendirildi. Aynı zamanda blok öncesi yani 0.dk ve blok sonrası 10.dk-20.dk-30.dk ve 2-4-6.saatlerde masimo pronto 7 cihazı ile her iki üst extremiteden perfüzyon indexi ve dijital termometre ile cilt ısısı ölçüldü. Ve değerler kaydedildi. Bulgular: Ultrasonografi eşliğinde yapılan infraklavikular sinir bloklarında, bloklu extremite grubunda perfüzyon indexi değeri, bloksuz extremite grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Hastaların bloklu extremitelerinde vücut ısısı değeri yine bloksuz extremite grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. VAS değeri özellikle bloklu extremite grubunda, bloğun oturmaya başladığı 30. dk'dan sonra bloksuz extremite grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Bloklu ve bloksuz extremite gruplarının her ikisinde de PI ve ısı değerleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Aynı şekilde bloklu extremitede PI ile HR-SAB-OAB-DAB ve SPO₂ değerleri arasında anlamlı bir korelasyon gösterilememiştir. Bloklu extremite grubunda motor pozitiflik ve pinprick değeri bloğun oturmaya başladığı 30. dk'dan itibaren bloksuz extremite grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Ayrıca bloğun tam olarak oturmadığı, yetersiz kaldığı bu nedenle lokal anestezi yapılan hastalarda PI, lokal anestezik yapılmayan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Perfüzyon indeksi infraklavikular bloğun yeterliğini değerlendirmede güvenilir ve objektif bir metod olabilir. Blok başarısının değerlendirilmesinin güç olduğu pediyatrik, mental retarde veya genel anestezi altında blok uygulanan hastalarda perfüzyon indeksinin blok başarısının değerlendirmesinde yararlı olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu konuda daha kesin ifadeler kullanabilmek için daha büyük örneklem sayısı içeren, prospektif randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Upper extremity blocks are preferred for patients scheduled for upper extremity operations in order to gain lots of advantages (nerve protection, protection of respiration, comfort of the patient in the postoperative period, early discharge, etc.). The success of the peripheral nerve blocks is commonly evaluated by the subjective feedbacks from the patients and the objective evaluation parameters of the block success especially on sedated patients are being searched. We aimed to compare if there is any perfusion differences between the two extremities regarding the noninvasive measurements (using Masimo pronto 7 pulse co-oximeter) of perfusion indices (PI) of both extremities to which peripheral nerve block applied or not. We also aimed to evaluate if there is any correlation between the perfusion index and the infraclavicular block quality. Materials and Methods: Our research consists of 30 patients of ASA I-III risk group between the ages of 18-75 years, who are operated for carpal tunnel syndrome under infraclavicular brachial plexus block. After disinfection of the skin, Marcaine 0,5 % 10 ml (50 mg) and saline 10 ml is injected with the lateral sagittal approach to do infraclavicular brachial plexus block with ultrasonographic guidance. After 30 minutes, the pinprick test and motor block evaluation is done. The pain level of the patient is evaluated by VAS score. On the other hand, the skin temperature is measured by digital thermometer and the perfusion index of both extremities are measured on 0.min, 10.min, 20.min, 30.min and 2nd,4th, 6th hours after the block by the Masimo pronto 7 device. Results: The perfusion index value is found significantly high on the blocked extremity group compared to the non-blocked extremity group where the infraclavicular nerve block is implemented with the ultrasonography guidance. On the blocked extremity of the patients the skin temperature is found significantly higher than the non-blocked extremity group. The VAS value is found especially on blocked extremity group significantly higher than the non-blocked extremity group after the 30.th minute at which the block is stabilized. There is no significant differences between the blocked and non-blocked extremity groups for the PI and temperature levels. Similarly, there is no significant correlation between PI and heart rate, systolic blood pressure, mean arterial pressure, diastolic blood pressure levels on both the blocked and the non-blocked groups. The motor block and the pinprick levels are found significantly lower in blocked extremity group compared to the non-blocked extremity group at the moment of the stabilization of the block (30th minute). On the other hand, the PI is found significantly higher in patients who needed additional digital block because of the insufficiency of infraclavicular block. Conclusion: The perfusion index can be determined as a reliable and objective method on efficiency of infraclavicular block. We consider that the perfusion index would be useful when the block success evaluation is difficult e.g. in patients who may undergo regional blocks under general anesthesia, or pediatric or mentally retarded patients. Nevertheless, in order to assert certain statements on this subject, more studies should be done.