Arteriovenöz fistül cerrahilerinde infraklaviküler brakiyal pleksus bloğu ile lokal anestezinin karşılaştırılması ve doku oksijen satürasyonu üzerine etkileri
Comparison of infraclavicular brachial plexus block and local anesthesia in arteriovenous fistula surgeries and their effects on tissue oxygen saturation
- Tez No: 939237
- Danışmanlar: Prof. Dr. HİJA YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Arteriyovenöz fistül, infraklaviküler brakiyal pleksus bloğu, Near Infrared Spectroscopy (NIRS), lokal infiltratif anestezi, Arteriovenous fistula, infraclavicular brachial plexus block, Near Infrared Spectroscopy (NIRS), local infiltrative anesthesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle arteriovenöz fistül (AVF) açılacak hastalarda infraklaviküler brakiyal pleksus bloğu ile lokal infiltratif anestezinin doku oksijenizasyonuna etkisini ve operasyon sonunda cerrah ve hasta memnuniyetini araştırmaktır. İkincil amacımız ise AV fistül açıklığını, hastaların bir ay sonra hemodiyalize girebilmelerine göre değerlendirerek bu iki tekniği kıyaslamaktır. Metod: Çalışmamız toplam 72 hasta ile gerçekleştirilmiş olup, AVF açılması operasyonlarında ultrason eşliğinde 30 ml (%0.25) bupivakain ile infraklaviküler brakiyal pleksus blok yapılan Grup B ve 15 ml (%2) prilokain ile lokal infiltratif anestezi uygulanan Grup L olmak üzere iki gruptan oluşmakta idi. Her iki grupta hem opere olan hem de opere olmayan kolun antekübital ve her iki elin tenar bölgelerine yerleştirilmiş olan NIRS problarından okunan bazal NIRS ölçümleri giriş verisi olarak kaydedildi. Grup B' de periferik sinir bloğu yapılmasından itibaren; cerrahi işlem başlangıcına dek 5' er dk aralıklarla, ''Pinprick Testi'' ve ''Modifiye Bromage Skalası'' ile blokaj değerlendirmesi yapılıp yaklaşık 20 dk sonra tam motor ve duyu blokajı elde edildi. Grup L' de lokal infiltratif anestezi uygulanmasını takiben yaklaşık 5 dk sonra,“Pinprick Testi”ile blokaj değerlendirilerek tam duyusal blokaj sağlandı. Her iki grup için yeterli anestezi koşulları sağlanıp, cerrahi insizyon başladıktan sonra AVF açılan kolun ve karşı taraf kolun hem antekübital hem de tenar bölgelerinden okunan NIRS ölçümleri, operasyon süresince her 5 dk'da bir kaydedildi. Operasyon sonunda hasta ve cerrah memnuniyeti Likert memnuniyet ölçeği ile değerlendirildi. Operasyondan bir ay sonra hastalar telefonla aranarak, açılan AV fistülden hemodiyaliz uygulanabilmesine göre fistül açıklığına bakıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler ve hasta komorbiditeleri benzerdi. Cerrahi açıdan ise AVF açılma lokalizasyonu, klemp süresi ve cerrahi süreleri benzer bulundu. Sistolik, diyastolik, ortalama kan basıncı ve pulse oksimetrede okunan periferik doku oksijen saturasyonu (SpO2), arasında gruplar arası fark yoktu. AVF açılan kolun hem tenar hem de antekübital bölgelerden okunan NIRS değerlerinde anestezi öncesinde iki grupta anlamlı fark görülmezken, anestezi uygulamasından sonraki intraoperatif NIRS değerleri Grup B'de Grup L'den daha yüksek ölçüldü. Grup B'deki hasta memnuniyeti ve cerrah memnuniyeti Grup L'ye göre daha iyiydi. Operasyondan bir ay sonra hastalar telefonla aranarak fistül açıklığı değerlendirildi. Grup B ve Grup L' den birer hastanın klinik düzelme ile açılmış olan AVF' nin hiç kullanılmaması ve Grup L' den 2 hastaya ulaşılamaması nedenleriyle toplamda 4 hastanın primer fistül açıklıkları değerlendirilemedi. Kalan hastalar açılan AV fistülden hemodiyaliz uygulanabilmesine göre değerlendirilip kıyaslandıklarında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Arteriyovenöz fistül operasyonlarında gerek doku oksijenizasyonunu gerekse cerrah ve hasta memnuniyetini arttırması açısından infraklaviküler brakiyal pleksus bloğunu lokal infiltratif anesteziye göre daha üstün bulduk. Fistülün bir ay boyunca açık kalmasında ise her iki yöntem de başarılıydı.
Özet (Çeviri)
Objective: Our objective in this study is to investigate the effect of infraclavicular brachial plexus block and local infiltrative anesthesia on tissue oxygenation in patients undergoing arteriovenous fistula (AVF) creation due to end-stage renal failure, as well as to evaluate surgeon and patient satisfaction at the end of the procedure. Our secondary objective is to compare these two techniques by evaluating AV fistula patency based on the patients' eligibility for hemodialysis one month after the procedure. Method: Our study was conducted with a total of 72 patients undergoing AVF creation surgery and consisted of two groups: Group B, in which an infraclavicular brachial plexus block was performed under ultrasound guidance using 30 mL of 0.25% bupivacaine, and Group L, in which local infiltrative anesthesia was administered using 15 mL of 2% prilocaine. In both groups, baseline NIRS measurements, obtained from NIRS probes placed on the antecubital region of both the operated and non-operated arms, as well as the thenar regions of both hands, were recorded as entry data. In Group B, from the time of peripheral nerve block administration, blockade assessment was performed every 5 minutes using the“Pinprick Test”and the“Modified Bromage Scale”until complete motor and sensory blockade was achieved, approximately 20 minutes later. In Group L, following the administration of local infiltrative anesthesia, blockade was evaluated using the“Pinprick Test”approximately 5 minutes later, confirming complete sensory blockade. Once adequate anesthesia conditions were established in both groups, NIRS measurements were recorded every 5 minutes throughout the operation from the antecubital and thenar regions of both the AVF-operated and contralateral arm. At the end of the procedure, patient and surgeon satisfaction were assessed using the Likert satisfaction scale. One month postoperatively, patients were contacted via telephone to evaluate fistula patency based on the ability to use the created AV fistula for hemodialysis. Results: The demographic data and patient comorbidities were similar between the groups. From a surgical perspective, the AVF creation site, clamp time, and surgical durations were also comparable. No significant differences were observed between the groups in terms of systolic, diastolic, and mean blood pressure, as well as peripheral tissue oxygen saturation (SpO₂) measured by pulse oximetry. While pre-anesthesia NIRS values obtained from both the thenar and antecubital regions of the AVF-operated arm showed no significant difference between the two groups, intraoperative NIRS values following anesthesia administration were found to be higher in Group B compared to Group L. Patient satisfaction and surgeon satisfaction were both higher in Group B than in Group L. One month postoperatively, patients were contacted via telephone to assess fistula patency. Due to one patient in each group having a non-functioning AVF despite clinical improvement, and two patients in Group L being unreachable, a total of four patients could not be evaluated for primary fistula patency. Among the remaining patients, when AVF functionality for hemodialysis was compared, no statistically significant difference was found between the two groups. Conclusion: In arteriovenous fistula surgeries, we found the infraclavicular brachial plexus block to be superior to local infiltrative anesthesia in terms of both tissue oxygenation and surgeon and patient satisfaction. However, both techniques were equally successful in maintaining fistula patency for one month.