1917 Bolşevik Devrimi ve sonrasında yaşanan süreçte yabancı ülkelerin etkileri ve istihbaratın rolü
The effects of foreign countries and the role of intelligence in the Bolshevik Revolution of 1917 and its aftermath
  1. Tez No: 674826
  2. Yazar: BURAK KAMBAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN YANARIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bolşevik Devrimi, İstihbarat, Devrimlerde İstihbarat, Dış Müdahaleler, İstihbarat Faaliyetleri, Bolshevik Revolution, Intelligence, Intelligence in Revolutions, Foreign Interventions, Intelligence Activities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bolşevik Devrimi 20. yüzyılın en önemli siyasi olaylarından birisidir. Devrimin meydana gelmesinde Rusya'nın içinde bulunduğu sosyal ortamdan I. Dünya Savaşı'nın neden olduğu kaotik ortama kadar pek çok farklı etmen rol oynamıştır. Rusya iç sorunlarıyla mücadele ederken hem İttifak Devletleri hem de İtilaf Güçleri, Bolşevik Devrimi ve sonrasında yaşanan Rus İç Savaşı'nda birçok istihbarat faaliyetinde bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, Bolşevik Devrimi'ne müdahil olan başlıca ülkelerin devrimin meydana gelmesindeki etkilerini incelemektir. Bu kapsamda, Bolşevik Devrimi gibi dünya siyasetine yön veren en önemli olaylardan biri farklı bir bakış açısıyla ele alınmış; devrim süresince ve sonrasında dış ülkeler tarafından gerçekleştirilen istihbarat faaliyetlerine yer verilerek devrimde istihbaratın önemi vurgulanmıştır. İstihbarat, doğası gereği gizli yapılan bir faaliyet olduğu için araştırmacılar adına bu alanda kaynak bulmak oldukça güçtür. Bu olumsuz duruma rağmen, yerli ve yabancı kaynaklardan olabildiğince yararlanılarak, dış ülkelerin Bolşevik Devrimi ve sonrasındaki süreçte üstlendikleri roller ve yapmış oldukları faaliyetler tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Bolshevik Revolution is one of the most important political events of the 20th century. Many different factors, from the social environment of Russia to the chaotic environment caused by World War I, played a role in the occurrence of the revolution. While Russia was struggling with its internal problems, both the Entente Powers and the Central Powers engaged in many intelligence activities during the Bolshevik Revolution and the Russian Civil War that followed. The purpose of this study is to examine the effects of the major countries involved in the Bolshevik Revolution on the occurrence of the revolution. In this context, one of the most important events that shaped world politics such as the Bolshevik Revolution was handled from a different perspective; and the importance of intelligence in the revolution was emphasized by analysing the intelligence activities carried out by foreign countries during and after the revolution. Since intelligence is an activity that is secret in nature, it is very difficult for researchers to find resources in this field. Despite this negative situation, the roles and activities of foreign countries in the Bolshevik Revolution and afterwards were analysed by making use of local and foreign sources as much as possible.