Foucault'nun iktidar ve disiplin kavramsallaştırmaları çerçevesinde 12 Mart cezaevi anılarını okumak
Reading 12 March prison memories within the framework of Foucault's conceptualization of discipline and power
  1. Tez No: 674831
  2. Yazar: ÖZGE İPEK ESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Foucault, İktidar, Hatırat, 12 Mart Darbesi, Kapatılma, Foucault, Power, Memoirs, 12 March, Dicipline, Confinement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı gayri insani uygulamaları ile oldukça tartışmalı bir süreç olan 12 Mart dönemini, bu süreçte hapishanede bulunmuş kişilerin hatıratı aracılığıyla Michel Foucault'nun tartışma konusu ettiği iktidar, hapishane, kapatılma denetim ve disiplin gibi kavramsal çerçeve üzerinden ele almaktır. Foucault'nun özne üzerine yaptığı çalışmalarda iktidar analizi önemli bir yer tutmaktadır. İktidarın, merkezi bir konumu olmadığını onun bir ağ gibi siyasal, sosyal yaşamın her yerinde olduğunu vurgulamaktadır. Foucault'nun iktidar kuramında, iktidar söylemler üzerinden özne üretmektedir. Bireyleştirmek, norm üretmek, normalleştirmek, söylem inşa etmek iktidarın özne üretiminde başvurduğu tekniklerdir. Foucault iktidarın merkezsizliğini vurgularken onu ancak kristalize olduğu mekânlarda çözebileceğimizi savunur. Bu mekânlar aynı zamanda normun üretildiği yerlerdir. Hapishaneler, akıl hastaneleri ve klinikler iktidarın kristalize olup normların üretildiği yerlerdir. Bu anlamda ceza iktidarın üstünlüğünü tesis etmez. Hapishane yumuşak başlı, üretken bedenlerin kapatılma, disiplin, gözetleme, bireyleştirme gibi tekniklerle ıslah yoluyla üretildiği mekânlardan biridir. Foucault'nun teorik olarak çizdiği çerçevenin geçerliliği ve deneyimlenme şekilleri 12 Mart dönemi tutuklu ve mahkûmlarının hatıratına yansıma biçimleri çerçevesinde tartışılacaktır. Bu anlamda hatırat tarihsel bir dönemin hapishane koşullarını betimlemeye ek olarak söz konusu teorik çerçevenin pratikteki yansımalarının tartışılabileceği bir kaynak işlevi görecek ve 12 Mart'ın tarihyazımına bir alternatif oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the period of March 12, which is a very controversial process with its inhumane practices, through the conceptual framework of power, prison, confinement, control and discipline, discussed by Michel Foucault through the memoirs of those who were imprisoned in this process. Power analysis has an important place in Foucault's studies on the subject. He emphasizes that power does not have a central position, it is everywhere in political and social life like a network. In Foucault's theory of power, power produces subjects through discourses. Individuating, producing norms, normalizing, constructing discourse are the techniques used by the power in the production of the subject. While Foucault emphasizes the decentralization of power, he argues that we can only dissolve it in the spaces where it is crystallized. These places are also the places where the norm is produced. Prisons, mental hospitals and clinics are places where power is crystallized and norms are produced. In this sense, punishment does not establish the supremacy of power. Prison is one of the places where docile, productive bodies are produced through techniques such as confinement, discipline, surveillance, individuation. The validity of Foucault's theoretical framework and the way it is experienced will be discussed within the framework of its reflection on the memoirs of the detainees and convicts of the 12 March period. In this sense, in addition to describing the prison conditions of a historical period, the memoir will serve as a source where the practical reflections of the theoretical framework can be discussed and will constitute an alternative to the historiography of March 12.