Adli tıpta yaş tayininde kullanılan radyolojik atlasların değerlendirilmesi
Evaluation of radiological atlas used in age determination in forensic medicine
- Tez No: 674956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: adli tıp, yaş tayini, GP atlası, TW yöntemi, Gök atlası, Yekeler atlası, forensic Medicine, Age estimation, GP atlas, TW method, Gök atlas, Yekeler atlas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş: Yaş tayini adli tıp uygulamalarında ve sosyal hayatımızda birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Kişilerin cezai ve hukuki cezai sorumluluklarının belirlenmesinde belirli yaş sınırları bulunması nedeniyle yaş tayininin güvenilir şekilde yapılması önem taşımaktadır. Bu çalışmada olguların sık kullanılan radyolojik atlaslara göre belirlenen yaş değerleri karşılaştırılarak, atlasların Türkiye toplumu için güvenilirlik ve kullanılabilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Adli Tıp Anabilim Dalımızca 2017-2019 arasında adli makamlarca yaş tayini yapılması istenen 176 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların radyolojik görüntüleri incelenerek, atlaslara göre belirlenen yaş değerleri ile kimlik yaşı arasındaki uyum ve farklılıklar araştırılmıştır. Bulgular: 22 yaş ve altındaki olguların yaş değerleri karşılaştırıldığında; GP yaşının %73.1'inin, TW2 RUS yaşının %45.6'sının, TW2 20 Bone yaşının %43.1'inin, Gök atlasıyla Yekeler atlası birlikte kullanıldığında ise %66.3'ünün kimlik yaşından yüksek, TW3 RUS yaşının %63.8'inin kimlik yaşından küçük belirlendiği görüldü. GP yaşının %56.88'inde, TW2 RUS yaşının %77.5'inde, TW3 RUS yaşının %55.6'sında, TW2 20 Bone yaşının %78.1'inde, Gök atlasıyla Yekeler atlası birlikte kullanıldığında ise %84.37'sinde kimlik yaşı ile arasındaki farkın ±1 yıl arasında değiştiği görüldü. Gök atlasıyla Yekeler atlası birlikte kullanılarak belirlenen yaş değerlerinin yapılan sınıf içi korelasyon testlerine göre tüm olgularda ve erkeklerde en yüksek, kadınlarda ikinci en yüksek korelasyon değerine sahip olduğu görüldü. Kadınlarda ise GP yaşının en yüksek korelasyon değerine sahip olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada tüm olgular yönünden Gök atlası ve Yekeler atlasının birlikte kullanılmasının Türkiye toplumu için diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve uygulanabilir olduğu belirlenmiştir. Türkiye toplumuna özgün bir yaş tayini atlasının hazırlanmasının yanı sıra yaş tayini yapılmasında genetik, moleküler biyoloji ve diğer alanlarda çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Since there are certain age limits in determining the criminal and civil responsibility of individuals, it is important to make a reliable age estimation. In this study, it was aimed to determine the reliability and applicability of frequently used radiographic atlases for the population of Turkey. Materials and Methods: 176 cases which ages were estimated by our forensic medicine department, between 2017-2019 were included. Via radiological images, the consistency and differences between age values of atlases and identity age were analyzed. Results: For the cases under 22 years; 73.1% of GP age, 45.6% of TW2 RUS age, 43.1% of TW2 20 Bone age and 66.3% of the age by combined use of Gök atlas and Yekeler atlas were higher than identity age. 63.8% of TW3 RUS age was lower than identity age. In 56.88% of GP age, 77.5% of TW2 RUS age, 55.6% of TW3 RUS age, 78.1% of TW2 20 Bone age and 84.37% of combination of Gök atlas and Yekeler atlas, the difference with identity age varied ± 1 year. Ages by Gök atlas and Yekeler atlas had highest correlation with identity age in all cases and males, and second highest in females according to intra class correlation tests. GP age had the highest correlation value in females. Conclusion: Combined use of Gök atlas and Yekeler atlas is more reliable and applicable in terms of all cases group. Besides developing an age estimation atlas for population of Turkey, further studies needed in genetics, molecular biology and other fields.