Elektronik ticaret ve bu kapsamda akdedilen mesafeli elektronik sözleşmelerde tüketicinin korunması
Electronic contracts and protection of consumers in distance electronic contracts concluded within this scope
  1. Tez No: 675104
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRUNNİSA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Elektronik Sözleşme, Mesafeli Sözleşme, Tüketici, Satıcı, Sağlayıcı, Tüketicinin Korunması, Electronic Commerce, Electronic Contract, Distance Contract, Consumer, Seller, Provider, Consumer Protection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Elektronik veri değişimi (EDI), internet, e-posta, telgraf, teleks, faks ve benzeri elektronik araçlar kullanılarak yapılan ticaret türü, elektronik ticaret olarak adlandırılır. Elektronik ticaret işletmeler arasında, tüketiciler arasında, işletme ve tüketici arasında, işletme ve devlet arasında, devlet ve tüketici arasında ve daha birçok taraf arasında yapılabilmekte, elektronik ticarete hem maddi hem gayri maddi mallar ile hizmetler konu olabilmektedir. Elektronik ticaret faaliyetleri kapsamında taraflar elektronik ticaret sözleşmeleri yapmakta, bu sözleşmeler EDI, e-mail, chat, web siteleri, elektronik temsilciler, online kitlesel pazarlar ve diğer yaygın olmayan araçlarla kurulmaktadır. Kurulan bu elektronik sözleşmelerin bir tarafının tüketici olması, diğer tarafının satıcı veya sağlayıcı olması ve sözleşmenin diğer belirli şartları taşıması halinde mesafeli sözleşmeler kategorisinde değerlendirilmesi söz konusu olur. Mesafeli elektronik sözleşmeler müessesi sayesinde tüketicinin güçlü konumda bulunan satıcı veya sağlayıcı karşısında korunması amaçlanmış ve bu bağlamda başta TKHK olmak üzere ilgili yönetmelik ve kanunlar ile koruyucu hükümler getirilmiştir. TKHK ve MSY, tüketicinin korunması adına mesafeli elektronik sözleşmelerde, satıcı ve sağlayıcıyı bilgilendirme yükümlülüğü altına sokarken, tüketiciye sözleşmeden cayma hakkı tanımıştır. Ayrıca mesafeli elektronik sözleşmelerde yer alan haksız şartlar bakımından tüketiciyi koruyucu hükümler getirilmiştir. Ayıplı mal veya hizmetlerin ifası ve borçlunun temerrüdü halinde tüketiciye tanınan seçimlik haklar ve imkânsızlık haline ilişkin yapılan düzenlemelerle tüketicinin korunması amaçlanmıştır. Tez çalışmamızda, elektronik ticaretin neyi ifade ettiği, elektronik ticaret kapsamında kurulan elektronik sözleşmelerin özellikleri, hangi durumlarda kurulan elektronik sözleşmenin mesafeli sözleşme olarak değerlendirilebileceği, tüketicinin elektronik ticaret kapsamında mesafeli elektronik sözleşmelerde korunma ihtiyacının hangi durumlarda ortaya çıkacağı ve tüketiciyi koruyucu hükümlerin neler olduğu ele alınmıştır. Çalışmamızda konu hakkında yazılmış kitaplar, makaleler, tezler ve Yargıtay kararları esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The type of commerce made using electronic data exchange (EDI), internet, e-mail, telegram, telex, fax and similar electronic tools is called electronic commerce. Electronic commerce can be between businesses, between businesses and consumers, between businesses and the state, between the state and the consumer, and between many other parties; electronic commerce can also be subject to corporeal and incorporeal property and services. Within the scope of electronic commerce activities, parties make electronic commerce contracts; these contracts are established through EDI, e-mail, chat, websites, electronic representatives, online mass markets and other uncommon tools. Suppose one party of these electronic contracts is a consumer. In that case, the other party is a seller or a provider, and the contract has other specific conditions; it is considered in the category of distance contracts. With the establishment of distance electronic contracts, it is aimed to protect the consumer against the seller or supplier with a strong position. For this purpose, protective provisions have been introduced in the TKHK and related regulations and codes. While the TKHK and MSY are obliged to inform the seller and the supplier in the distance electronic contracts to protect the consumer, they have given the consumer the right to withdraw from the contract. In addition, consumer protection provisions have been introduced regarding unfair terms in distance electronic contracts. It is aimed to protect the consumer with the optional rights granted to the consumer in case of fulfilment of defective goods or services, the default of the debtor and the regulations on impossibility. In our thesis, we discussed what electronic commerce means, the characteristics of electronic contracts established within the scope of electronic commerce, in which cases the electronic contract can be considered as a distance contract, in which cases the consumers need protection in distance electronic contracts within the scope of electronic commerce and what the consumer protective provisions are. In our study, books, articles, theses and Supreme Court decisions were taken as the basis.