Scientific approach to design of experiments and a case study on the optimum bitumen percent for bituminous mixtures
  1. Tez No: 6753
  2. Yazar: MURAT BİLGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TAPKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deney tasarımı, rasgele örnekleme, güven aralığı, varyans analizi, etkileşim, bitümlü karışımlar. - vı, Design of experiments, random sampling, confidence limits, variance analysis, interactions, bitumi nous mixtures. 62k&k&\ - IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
DENEYSEL TASARIM YÖNTEMLERİNE BİLİMSEL YAKLAŞIM VE BİTÜMLÜ KARIŞIMLARDAKİ OPTİMUM BİTÜM YÜZDELERİ ÜZERİNE SAYISAL BİR UYGULAMA BİLGE, Murat Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan TAPKIN 78 sayfa, Temmuz 1989 ÖZET Bu tez; deneysel tasarım yöntemlerinin incelenmesi için yapı lan literatür araştırması, inşaat mühendisliği laboratuar ça lışmalarına uygun olan tasarım yöntemlerinin belirlenmesi ve daha önce yapılmış deneylerin seçilen tasarım yöntemine göre irdelenmesi konularını kapsamaktadır. Tezin başlıca amacı, geniş bir literatür araştırması yaparak elde edilen deney tasarım ve hesaplama yöntemlerinin ileride yapılacak laboratuar çalışmalarının tasarım ve analizinde kullanılmak üzere incelenmesi ve pratik kullanım için özetlenmesidir. Teorik deney tasarım ve hesaplama yöntemlerinin pratik olarak uygulanmasına örnek olması amacıyla; değişik yöntem, malzeme ve gradasyon kullanılarak yapılmış bir çalışmaya ilişkin - v -optimum bitlim yüzdelerin kapsayan veriler kullanılarak 2x3x2 faktöryel deney, 2x2 (22) faktöryel deney, 2x2x2 (23) faktör- yel deney ve 2x2x2x3 faktöryel deney yöntemleri tatbik edil miş, ve sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SCIENTIFIC APPROACH TO DESIGN OF EXPERIMENTS AND A CASE STUDY ON THE OPTIMUM BITUMEN PERCENT FOR BITUMINOUS MIXTURES Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Hasan TAPKIN 78 pages, July 1989 ABSTRACT This study includes a comprehensive literature study related to the design of experiments, recommendations towards the most suitable methods applicable to civil engineering pur poses, and verification of these selected methods using pre viously performed laboratory tests. The main purpose of this study is to examine the available methods for design of experiments and their method of calcu lations obtained by a detailed literature survey, and to make a procedural summary of selected methods for the ease of fu ture use of said methods in laboratory testing analyses. The data of a previously performed complete laboratory test ing study comprising different methods, materials and grada tions for optimum bitumen contents are used as a case study for a practical application of summarized methods of design - Ill2 of experiments, namely 2x3x2 factorial, 2x2 (2 ) factorial, o 2x2x2 (2 ) factorial and 2x2x2x3 factorial experiments, and results are discussed.