Computerized processing of hydrometric data
- Tez No: 6754
- Danışmanlar: PROF. DR. H. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: data processing, computerization, hydrology, hydrometric data 624. 02.01, 624. 02.02 - IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET HÎDROMETRÎK VERİLERİN BİLGİSAYARLA İŞLENMESİ Karagöz, İhsan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek April 1989, 82 sayfa Bu çalışma, günlük akım seviyelerini, akım ölçüm istasyonu hakkındaki bilgileri, ve anahtar eğrisi donelerini bilgisayar disketinde tutarak, debi hesabını yapan bilgisayar programı (RASATDATA) geliştirilmiştir. Türkiye'de hidrometrik veriler, Elektirik İsleri Etüt İdaresince (EÎE) ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce toplatılmaktadır. Günlük ortalama akım seviyeleri anahtar eğrisi vasıtasıyla günlük ortalama akıma çevrilmektedir. Hesapların elle yapılması,Akım Rasat Yıllığının hazırlanmasını geciktirmektedir. Verilerin bilgisayar ile islenmesi, verimliliği artırmakta bunun içinde bilgisayar ve programa ihtiyaç vardır. RASATDATA programı bütün akım donelerini bilgisayar hafızasında saklar. Bununla beraber her istasyon için en fazla on iki tane anahtar eğrisi donesini hafızada saklayarak debi hesabını yapar. A4 veya bilgisayar kağıdına alınan çıktılar, bir raporda veya Akım Rasat Yıllığında kullanılacak şekilde düzenlenmiştir. Aylık ve yıllık istatistiksel değerler bilgisayar çıktılarının alımıda ve ekranda görüntülenmesi sırasında hesaplanmaktadır. v -RASATDATA, kolayca kullanılacak şekilde, karşılıklı soru- cevap şeklinde yazılmıştır. Anahtar kelimeler : veri işlenmesi, bilgisayar, hidroloji, hidrometrik veri 624. 02.01, 624.02.02 - vı -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTERIZED PROCESSING OF HYDROMETRIC DATA Karagö z, Ihsan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Dogan Altinbilek April 1989, 82 pages. In this thesis, a computer programme (RASATDATA) was developed to store daily river level, information about streamflow measurement station, and rating curve data on the computer diskette and also to carry out discharge calculation of the river, to keep it on computer media. At the present, hydrological data are collected by Electrical Power Survey (EIE) and State Hydraulic Works (DSI) in Turkey. The mean daily stage data are transformed to a mean daily discharge data by using calibration curves. Since the computations are carried out manually, the preparation of“Hydrological Year-book”takes too much time. Computerized processing of data can increase efficiency but requires hardware and software. RASATDATA is a software to store all streamflow measurement station data on the computer media. At most twelve rating curve data files for each station can be stored on the diskette and daily discharge calculation will be carried out. -iii-Printed output has been designed so that it may be copied onto A4 or Quarto size paper for easy inclusion in reports or hydrological year-books. Monthly and annual statistics are calculated for daily data at the time of printing and retrieving. Also output may be directed to the screen. RASATDATA is also designed to be easy to use because“Menus”with numbered list of comments are employed.