21 tabletlik oral kontraseptiflerin düşük doz östrojen içeren 24 tabletlik oral kontraseptiflerle, ovaryan aktivite supresyonu, premenstrüel semptomları düzeltme ve yan etkileri açısından karşılaştırılması
Comparison of short-term efficacy, side effects,benefits of two drospirenone containing combinedoral contraceptives: 21/7-day-3mg/30mcg vs. 24/4-day-3mg/20 mcg
  1. Tez No: 675382
  2. Yazar: AYSUN TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: OCP, contraception, side effect, PMDD, ovarian activity suppression
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Oral kontraseptif ilaçlar, gebeliği engellemek için kullanılan steroidal ilaçlardır. Bu preparatlar 1960 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış; etkin kontrasepsiyon sağlayacak, yan etkilerinin en az görüldüğü dozajların belirlenmesi için birçok çalışma yapılmıştır. Günümüzde ilaç etkinliğinden vazgeçmeden inebileceğimiz en düşük doza ulaşmış olsak da halen; daha düşük dozlara erişmek için güncel çalışmalar devam etmektedir. Çalışmamızda; düşük doz östrojen içeren hormonsuz aralığı kısa olan 24/4 tabletlik oral kontraseptif, 21/7 tabletlik oral kontraseptif ilaçla, ovaryan aktivite supresyonu, premenstrüel semptomlara etki ve yan etkiler açısından karşılaştırıldı. Çalışmaya, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile planlaması kliniğine, Temmuz 2010-Mart 2011 tarihleri arasında kontrasepsiyon istemiyle başvuran, ötiroid, metabolik hastalığı olmayan, servikal patolojisi olmayan 17-35 yaş aralığındaki kadınlar dahil edildi. Hastalar, oral kontraseptif ilaç kullanmaya başlamadan önceki siklusta (1. siklus): ovulasyon varlığı, hormonal düzeyler, endometrial kalınlık, kan lipid ve kan basıncı düzeyleri açısından değerlendirildi ve premenstrüel sendromuna yönelik şikayetlerinin olup olmadığı sorgulandı. Daha sonra randomize edilerek iki ayrı grup oluşturuldu. Birinci gruptaki, oral kontraseptif ilaç uygunluk kriterlerine sahip 40 hastaya düşük doz östrojen içeren 24/4 tabletlik oral kontraseptif ilaç (3mg drospirenon/ 20μg etinil östradiol içeren), ikinci gruptaki 40 hastaya ise 21/7 tabletlik oral kontraseptif ilaç (3mg drospirenon/ 30μg etinil östradiol içeren) başlandı. Sonrasında hastalar oral kontraseptif ilaç kullandıkları ikinci sikluslarında tekrar değerlendirildi. Hastalara transvajinal USG yapılarak endometrium kalınlıkları, ovulasyon varlığı, kan lipid düzeylerine bakıldı. Premenstrüel sendroma yönelik semptomları olan hastaların oral kontraseptif ilaçlarla semptomlarında düzelme olup olmadığı sorgulandı. Oral kontraseptif ilaçlara bağlı oluşabilecek yan etkilerin varlığı kaydedildi. Her iki grup kendi içinde kullanım öncesi ve sonrası olarak ve gruplar kendi aralarında; kan hormon değerleri, lipid düzeyleri, endometrium kalınlıkları, premenstrüel sendrom şikayetleri ve yan etkileri açısından karşılaştırıldı. vii Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; hem 21/7 tabletlik oral kontraseptif ilaçların hem de 24/4 tabletlik oral kontraseptif ilaçların kan hormon düzeylerini ve endometrial kalınlığı baskıladığı görüldü. 21/7 tabletlik oral kontraseptiflerın kullanımında 24/4 tabletlik oral kontraseptiflere oranla daha fazla ovaryan follikül geliştiği gözlendi, 24/4 tabletlik oral kontraseptiflerin daha fazla ovaryan aktiviteyi baskıladığı görüldü. Her iki ilacın premenstrüel sendrom semptomlarını geçirmede etkin olmadığı tespit edildi. 24/4 tabletlik oral kontraseptif ilaç kullanan hastalarda yan etkiler daha az görüldü. Sonuç olarak; etkinlikleri gösterilen bu oral konraseptiflerden düşük doz hormonsuz dönemi kısa olan 24/4 tabletliklerde ovaryan follikül gelişiminin daha az olduğu tespit edildi. Aynı zamanda bu oral kontraseptifler kullanıldığında daha az kırılma kanaması, daha az lekelenme ve kullanmayı etkileyen diğer yan etkilerin daha az ortaya çıktığı gözlendi. Anahtar kelime: KOK, kontrasepsiyon, yan etki, PMDD, ovaryan aktivite supresyonu
Özet (Çeviri)
OCPs are steroidal drugs that are used in order to avoid pregnancy. They have been used since 1960 and there are numerous studies on determining the dosages that satisfy efficient contraception together with minimum side effects. Although the lowest possible dosage without compromising the efficiency of the drug has been reached; still there are current studies that are aiming even lower dosages. Our study is also focused on, determining the lowest dosage that satisfies efficient contraception. Patients between ages 17 and 35, who applied to the family planning and clinic of Etlik Zubeyde Hanim Gynecology Teaching and Research Hospital, between July 2010 and March 2011, demanding a contraceptive method and volunteered to participate by signing the informed consent with a normal pap smear result and no thyroid dysfunction were recruited to the study. At the last cycle before patients began using OCPs (1. cycle): ovulation status, hormonal levels, endometrial thicknesses and blood lipid levels have been evaluated and the patients were questioned about signs and symtoms of premenstrual syndrome. Forty patients (n: 40) were randomly given low dosage 24/4 tablet OCPs (3mg drospirenone/20μg ethynilestrodiol), while 40 randomly selected patients were given 21/7 tablet OCPs (3mg drospirenone/30μg ethynilestrodiol). Patients were evaluated at the second cycle after the OCP usa. Endometrial thickness, blood hormonal levels for evaluation of ovarian suppression and lipid levels of the patients have been measured. The effect of OCP's on the patients that had symptoms related to premenstrual syndrome has been examined. The side effects related to OCPS have been noted during the medicated cycle Both groups were compared -both in themselves and between each other-before and after the treatment, with respect to hormonal levels, presence of ix ovulation lipid levels, endometrial thickness, signs and symptoms of premenstrual syndrome (PMDD) and side effects. It was shown that both oral 21/7 contraceptive tablets and 24/4 oral contraceptive tablets had suppressed the hormone levels and endometrial thickness. Ovarian follicle development was more often with 21/7 oral contraceptive tablets in comparison to 24/4 oral contraceptive tablets. Both drugs are not found to be effective in impairement of premenstrual syndrome symptoms. Less side effects have been observed in patients using 24/4 oral contraceptive drugs. As a result; 24/4 tablets with a shorter hormone free interval are more effective in supression of follicular growth and ovarian activity. Also less brekthrough bleeding, less spotting and less side effects had observed with 24/4 OCP regimen.