Döneminin İslamcı entelektüellerinin II. Abdülhamid'e bakışı (1876-1908)
The perspectives of the coeval islamist thinkers on the reign of Abdulhamid II (1876-1908)
  1. Tez No: 675381
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KISA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, İslâmcılık, Mehmed Akif, Cemaleddin Afganî, Said Nursi, Elmalılı Hamdi, Abdulhamid II, Pan-Islamism, Mehmed Akif, Jamal al-Din al-Afghani, Said Nursi, Elmalılı Hamdi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tanzimat'tan bu yana var olan“Devleti nasıl kurtarırım?”sorusu üzerine bir siyaset oluşturan II. Abdülhamid Panislamist bir sultan olarak tanınmakta ve onun saltanatı modern kurumların yaygınlaştığı bir dönem olarak bilinmektedir. Gelenekten kopmadan modern olanı ülkeye getirmeye çalışan II. Abdülhamid döneminde, devletin kalkınması için toplumun cahillikten kurtarılması gerektiği inancından hareketle Batı tarzı okul sayısında artış olmuştur. Halk nazarında sevilen bir İslâmcı sultan olarak bilinen Abdülhamid, çağdaşı olan İslâmcı entelektüeller tarafından ağır eleştirilere uğramıştır. Özellikle meşrutiyetin kaldırılması ve istibdâd yönetiminin uygulanması eleştirilerin ana konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Abdulhamid II, who established politics based on the typical question of the Tanzimat period“How can I recover the state?”, is known as a Panislamist sultan and his reign is recognised as a period in which modern institutions became widespread. During the reign of Abdul Hamid II, who attempted to modernise the country, the number of Western-style schools increased due to the belief that society should be escaped from ignorance for the development of the state. Known as a popular Islamic sultan, Abdulhamid was criticized heavily by his contemporary Islamic intellectuals. Abolition of the constitutional regime and the authoritarian nature of Hamidian administration have been the main subject of criticism.