Türkiye-Katar arasındaki ikili ilişkileri etkileyen dinamikler
Dynamics affecting bilateral relations between Turkey-Qatar
- Tez No: 675391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Katar, Türkiye-Katar ilişkileri, uluslararası, bölgesel ve iç dinamikler, Turkey, Qatar, Turkey-Qatar relations, international, regional and domestic dynamics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Türkiye ile Katar arasındaki ikili ilişkileri etkileyen dinamikler genel olarak Ortadoğu özelde ise Körfez bölgesinde meydana gelen gelişmeler bağlamında incelenmektedir. Bu bağlamda çalışmada ilk olarak bütüncül bir çerçeve çizmek adına Türkiye'nin Körfez bölgesine olan yönelimini etkileyen iç ve dış faktörler ayrıntılı bir biçimde ele alınarak bölge ülkeleri ile Türkiye arasında ilişkilerin gelişim süreci analiz edilmiştir. 2000'li yıllarda Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmanın ikinci bölümünde ilk olarak 2000 ve 2010 yılları arası ilişkilerin gelişimi analiz edilmiştir. Bununla birlikte 2010 yılından günümüze ilişkilerin belirleyici faktörlerinden olan Arap Baharına yönelik tutumun, Türkiye'nin 2017 yılında patlak veren Körfez krizine yönelik tavrının ve İran'ın nükleer anlaşmasına ilişkin benimsenen pozisyonların ikili ilişkileri nasıl şekillendirdiği incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise iki ülkenin iç dinamikleri bağlamında liderlik, fikirsel unsurlar ve çok boyutlu çıkarların ilişkiler üzerindeki etkisi analiz edilmiştir Sonuç olarak ise çalışma kapsamına alınan dinamiklerin Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğu görülmüştür. Bu noktada özellikle Arap Baharı sürecinde bölgesel dinamiklerin değişmesi ile birlikte meydana gelen olayların Türkiye ile Katar arasında yakın ilişkiler kurulmasını beraberinde getirdiği görülürken Körfez krizi ile birlikte yakın ilişkilerin daha da derinleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dynamics affecting the bilateral relations between Turkey and Qatar are examined in the context of developments in general in the Middle East and the Gulf region in particular. In this context, in order to draw a holistic framework, the internal and external factors affecting Turkey's tendency to the Gulf region were discussed in detail and the development process of relations between the countries of the region and Turkey was analyzed. In the second part of the study, which examines the relations between Turkey and Qatar in the 2000s, the development of relations between 2000 and 2010 was analyzed first. In addition, it has been tried to examine how the attitude towards the Arab Spring, which is one of the determining factors of relations since 2010, Turkey's attitude towards the Gulf crisis that broke out in 2017 and the positions adopted regarding Iran's nuclear agreement shaped bilateral relations. In the third part of the study, the effects of leadership, intellectual factors and multidimensional interests on the relations were analyzed in the context of the internal dynamics of the two countries. As a result, it has been seen that the dynamics included in the study have an important role in the development of relations between Turkey and Qatar. At this point, it is seen that the events that occurred with the change of regional dynamics during the Arab Spring period brought about the establishment of close relations between Turkey and Qatar, and it was concluded that close relations became deeper with the Gulf crisis.