An Evaluation of field and laboratory soil parameters of İzmir bay estuarine deposits
- Tez No: 6755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pressiometre deneyi, standart penetrasyon deneyi, direk kesme deneyi, Üç eksenli deneyleri, konsolidasyon deneyi, boşluk suyu basinci parametreleri, aluviyon, Pressuremeter test, standard penetration test, direct shear test, triaxial test, consolidation test, pore pressure parameters, estuarine deposits. iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ ALÜVYONLARININ ARAZİ VE LABORATUVAR ZEMİN PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI OZDEMİR, Esma Nesrin Yüksek Lisans Tezi, Inş. Müh. Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Yener Özkan Ağustos 1989, 108 sayfa Bu çalışmanın amacı izmir- pissu arıtma sisteminin yerleşeceği aluvyal sahanın zemin parametrelerinin değerlendirilmesidir. 1987-sonbahar ve 1988-ilkbahar tarihleri arasında bu sahada zemin etüdü amacıyla yapılan standart penetrasyon ve pressiometre deneylerinden bulunan arazi parametreleri arasındaki bağıntılar incelenmiştir. Pressiometre modulusu ve limit basıncı, pressiometre modulusu ve net limit basıncı, standart penetrasyon N değeri ve pressiometre limit basınci, pressiometre modulusu ve standart penetrasyon N değeri, pressiometre sunme basıncı ve standart penetrasyon N değeri arasındaki bağıntılar bulunmuştur. Zemin, gevşek-orta sikılıkta kum ve silt/kiltabakaları seklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu tabakalar düzensiz şekilde iç içe bulunmakta olup bütün alan için genel bir tabakalaşma modeli tanımlamak mümkün değildir. Silt/kil tabakalarının zemin parametrelerini bulmak için üç eksenli deney, düşen koni, veyn, direk kesme ve konsolidasyon deneyleri yapılmıştır. Yapılan konsolidasyonlu-drenajsiz (C-U) ve konsolidasyonlu- drenajli (C-D) tipi üç eksenli deneyleri sonucunda kayma dayanimı parametreleri efektif gerilmeler cinsinden bulunmuştur. Konsolidasyonsuz kayma dayanımı değerleri düşen koni ve veyn deneylerinden hesaplanmıştır. Konsolidasyon deneylerinin sonuçları konsolidasyon katsayısı bulmak için kullanılmıştır. Üç eksenli deneyleri sırasında boşluk suyu parametreleri A ve B bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF FIELD AND LABORATORY SOIL PARAMETERS OF IZMIR BAY ESTUARINE DEPOSITS ÖZDEMİR, Esma Nesrin M. s in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN August 1989, 108 pages The object of this study is an evaluation of the geotechnical properties of Izmir Bay estuarine deposits, where Izmir sewage treatment system will be located. Relationships have been sought between the field parameters obtained from standard penetration tests and pressuremeter tests conducted at the area during a soil investigation project carried out between autumn 1987 and spring 1988. Relationships have been obtained between pressuremeter modulus and limit pressure, pressuremeter modulus and net limit pressure, pressuremeter limit pressure and standard penetration test N value, pressuremeter modulus and standard penetration test N value, pressuremeter creep pressure and standard penetration N value. The soils of the area can be considered in two iiibroad catagories, namely fine to medium sand and silt/clay soils. These two types of soils are interbedded into each other in an erratic manner. In order to assess the soil parameters of the silt/clay soils, laboratory triaxial tests, fall-cone penetration, vane, direct shear and consolidation tests have been performed. Shear strength parameters in terms of effective stresses were estimated from C-U, C-D and direct shear tests. Undrained shear strength values were found from vane and fall-cone penetration tests. Coefficient of consolidation values were calculated from consolidation test results. Also pore pressure parameters, A and B were determined during the triaxial testing.