20. yüzyıl Türk edebiyatında günlük
Diary in 20th century of Turkish literature
- Tez No: 675417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFİ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Günlük, Günce, Jurnal, Türk edebiyatı, 20. yüzyıl, Diary, Journal, Turkish Literature, 20. century
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Günlük, yapısı gereği tanımlanması ve sınırları çizilmesi zor bir türdür. Bugüne kadar yapılan tanımların birçoğunda eksikler ya da fazlalıklar görülmüştür. Öte yandan Türk edebiyatında günlük üzerine çalışmaların sayısı oldukça azdır. Mevcut çalışmalar bazı edebiyatçıların günlüklerinin incelenmesi ile sınırlı kalmıştır. Bu tez, günlüğün tanımını, özelliklerini ve tarihçesini göstermek ve literatürdeki boşluğu doldurmak amacıyla yazıldı. Batılı anlamda ilk günlük Seyahat Jurnali'nin yayımlandığı 1896'dan 2010'a kadar kitap olarak basılan günlükler tezimizin çalışma çerçevesi olarak belirlendi. Çalışmanın kapsamına giren 46 yazarın 88 günlüğü konularına göre incelendi. Bu konular“Dil Meselesi”,“Edebî ve Sanatsal Konular”,“Kişisel ve Psikolojik Konular”,“Mekânlar”,“Şahsiyetler”ile“Toplumsal ve Siyasi Konular”olarak tespit edildi. Günlükler“Dil ve Üslup”olarak değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda Türk edebiyatında basılan günlüklerin sayısında 1990'larda ciddi bir artış olduğu görüldü. Türk edebiyatındaki günlüklerin içe dönük konulardan çok dışa dönük konularda yazıldığı tespit edildi. Sadece günlüklerde bulunan birçok konu açıklandı. Bütünlüğü esas alan bu tezin dışında farklı bakış açılarıyla Türk edebiyatında günlük üzerine yapılacak çalışmalar literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The diary is difficult to define and draw boundaries due to its nature. Deficiencies or excesses have been observed in many of the definitions made so far. On the other hand, the number of studies on diary is very few in Turkish literature. Existing studies have been limited to examining the diaries of some authors. This thesis has been written to show the definition, characteristics and history of the diary and to fill the gap in the literature. The diaries has published as a book from 1896 till 2010, when the first diary Seyahat Jurnali was published in the western sense, were determined as the working framework of our thesis. 88 diaries of 46 authors within the scope of the study were examined according to their topics. These subjects were determined as“Turkish Language Question”,“Literary and Artistic Subjects”,“Personal and Psychological Subjects”,“Spaces”,“Personalities”and“Social and Political Issues”. The diaries were evaluated as“Language and Style”. As a result of the study, it was seen that there was a serious increase in the number of diaries published in Turkish literature in the 1990s. Many topics that were only in the diaries were revealed. Apart from this thesis based on integrity, studies on diary in Turkish literature with different perspectives will contribute to the literature.