Türk Halk Müziğinde teknoloji kullanımı ve telif hakları sorunu (YouTube örneği)
Use of technology in Turkish Folk Music and the problem of copyright (Youtube example)
  1. Tez No: 675481
  2. Yazar: KEREM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM CENK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Teknoloji, Youtube, Telif Hakları, Turkish Folk Music, Technology, Youtube, Copyrights
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Folklor ve Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türk Halk Müziği, toplumumuzun duygu ve düşüncelerini en saf ve yalın halde yansıtabilen, kültürel belleğimizin oluşmasında etkin bir rol üstlenen, Türk kültür dünyası içerisinde önemli bir kültürel miras ürünüdür. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijitalleşen dünyada müzik, dolaysıyla Türk Halk Müziği de yeni bir dönem içerisine girmiştir. Bu süreç ile birlikte gerek kayıt teknolojilerin de yaşanan değişim gerek se kayıtın dinleyiciye aktarımda ortaya çıkan dijital platformlar yeni bir konu ve inceleme alanı olarak önem kazanmıştır. ''Türk Halk Müziğinde Teknoloji Kullanımı ve Telif Hakları Sorunu (Youtube Örneği) '' adlı bu çalışmanın amacı, Fonogram'ın icadından günümüze ses kayıt teknolojisinin yapısal cihaz örnekleri ile kayıt teknolojilerindeki değişim ve gelişimi göstererek alan için literatür oluşturmak, dijital platformlar ile ortaya çıkan telif hakları sorunlarını Youtube örneği üzerinden inceleyerek telif sorununa dikkat çekmektir. Bu çalışmanın yöntemi olarak, literatür taraması yapılmış, Telif hakları meslek birlikleri MESAM ve MÜYAP gibi meslek birlikleri ile görüşülmüştür. Halk Müziğinde kullanılan teknolojik araç ve gereçler nelerdir? Şimdiki zamanın, çağın gelişmekte olan bilgisayar ve internet araçları nelerdir? Kendi müziğini yaparken, çağın gerektirdiği teknolojik aktörleri kullanırken nelere maruz kalıyoruz? Dijital müzik Türk Halk Müziğini telif hakları açısından nasıl etkiledi?, gibi birçok sorunun cevabı aranmıştır. Türk halk müziğinde üreten insandan tüketen insana, halk ozanından stüdyoda çalışan aranjör, müzik yönetmeni, enstrüman sanatçısı ve müziğin köprü niteliğindeki dijital satış portalına kadar, Türk Halk Müziğinde bilgisayar kullanımını çağın gerektirdiği biçimde kullanarak, telif hakları kaybı yaşanmaması adına, katkı sağlamayı hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music is an important cultural heritage product within the Turkish cultural world, which can reflect the feelings and thoughts of our society in the purest and simplest form and play an active role in the formation of our cultural memory. With the development of technology, music has entered a new era, so Turkish Folk Music has entered a digital world. With this process, both the change in recording technologies and the digital platforms that emerged in the transfer of the recording to the audience have gained importance as a new subject and area of study. The aim of this study named `` The Use of Technology in Turkish Folk Music and the Problem of Copyright (Youtube example) '' is to create a literature for the field by showing the change and development in recording technologies with structural device examples of sound recording technology since the invention of Phonogram, To draw attention to the copyright issue by examining the copyright issues on the Youtube example. As the method of this study, literature was searched, and professional associations such as Copyright Professional Associations MESAM and MÜYAP were interviewed. What are the technological tools and equipment used in Folk Music? What are the developing computer and internet tools of the present time? What are we exposed to while we are making our own music and using the technological actors required by the age? Many questions such as How did digital music affect Turkish Folk Music in terms of copyright? From the people who produce Turkish folk music to the people who consume, from the folk poet to the arranger working in the studio, the music director, the instrument artist and the digital sales portal that is a bridge of music, it is aimed to contribute to the use of computers in Turkish Folk Music in order to prevent loss of copyright.