FEM analysis and evaluation of field measurements on two strutted deep excavations
İçten destekli iki derin kazının sonlu elemanlar yöntemi ile analizi ve saha ölçümlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 75645
  2. Yazar: ÖZGÜR KURUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, derin kazılar, diyafram duvar, yatay duvar deplasmanı, oturma, taban kabarması, yanal toprak basıncı VI, Finite element method, deep excavations, diaphragm wall, lateral wall deflection, settlement, bottom heave, lateral earth pressure IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz İÇTEN DESTEKLİ İKİ DERİN KAZININ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE ANALİZİ VE SAHA ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kuruoğlu, Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan EROL Kasım 1998, 133 sayfa Bu tez içten destekli diyafram duvarlı iki derin kazının, İZRAY (İzmir Hafif Raylı Taşıma) projesi kapsamında inşa edilen Basmane ve Çankaya İstasyon kazıları, sonlu elemanlar yöntemi ile analizini ve sonlu elemanlar yöntemi ile elde edilen sonuçların saha ölçümleriyle karşılaştırılmasını kapsamaktadır. Derin kazılarla ilgili detaylı bir literatür taramasının ardından, yukarıda anılan iki derin kazı PLAXIS isimli sonlu elemanlar programı kullanılarak modellenmiş ve analiz edilmiştir. Sonlu elemanlar analizinde kullanılacak zemin parametreleri yöntemin başarısında anahtar rol oynadığından, bu parametrelerin seçimine özel önem verilmiştir. Sonlu elemanlar analiz sonuçlan kazı seviyesinin üstündeki yatay duvar deplasmanlarını ölçülenlerden daha küçük, kazı seviyesinin altındaki deplasmanları ise ölçülenlerden daha büyük tahmin etme eğiliminde olmasına rağmen, saha ölçümlerindeki geniş dağılım dikkate alındığında sonlu eleman sonuçlan tatminkar olarak değerlendirilmiştir. Zemin parametrelerinin seçimine yardımcı olacak daha detaylı saha ve laboratuvar deneylerinin mevcut olmaması analiz sonuçlarının geçerliliğini sınırlı kılmaktadır.Hesaplanan ve ölçülen oturmalar, Peck (1969) tarafından önerilen bölgelerden birinci bölgeye düşmektedir ve taban kabarmasına karşı güvenlik sayılarının yüksek değerlerinden beklendiği gibi hesaplanan taban kabarması deplasmanları oldukça küçüktür. Sonlu elemanlar analiz sonuçlan ölçülen oturma değerlerini, az da olsa, olduğundan az göstermektedir. Ölçülen ve hesaplanan destek yükleri kullanılarak üretilen eşdeğer toprak basıncı diagramları incelendiğinde, son kazı aşaması hariç, ölçülen destek yüklerinin gerçeğe yakın tahmin edildiği görülmektedir. Son kazı aşamasında hesaplanan destek yükleri alt sıra destek yüklerini ölçülenden daha fazla, üst sıra destek yüklerini ise ölçülenden daha az olarak tahmin etme eğilimindedir. Bu eğilimin son inşaat aşamasında alt sıra destekler konmadan önce yapılan fazla kazıdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bütün kazı aşamalarında, ölçülen destek yükleri Terzaghi & Peck (1967) tarafından önerilen ampirik dağılımın alt zarfı tarafından kapsanırken, üst zarf hesaplanan destek yüklerini, özellikle son kazı aşamasında, daha iyi kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEM ANALYSIS AND EVALUATION OF FIELD MEASUREMENTS ON TWO STRUTTED DEEP EXCAVATIONS Kuruoğlu, Özgür M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Orhan EROL November 1998, 133 pages This thesis contains the FEM analysis and comparison of FEM results with field measurements of two strutted deep excavations supported by diaphragm walls, namely the Basmane Station and Çankaya Station excavations in scope of the İZRAY (İzmir Light Rail Transit) project. After an extensive literature review on deep excavations, the two deep excavations described above are modelled and analyzed by FEM program PLAXIS. Special emphasis was given to selection of soil parameters for FEM analysis, since these parameters play a key role in the success of the FEM analysis. Although the FEM results tend to underestimate the measured lateral wall deflections above the excavation level and overestimate the displacements below the excavation level, the FEM proves to be quite satisfactory considering the scatter in field measurements. The results would surely be improved if more extensive field and laboratory testing that would help the selection of soil parameters were present. The computed and measured settlements are within Zone I as proposed by Peck (1969) and the computed bottom heave is small in compliance with the high 111factors of safety against basal heave. The FEM results slightly underestimate the measured settlements. When equivalent earth pressure diagrams derived from measured and computed strut loads are examined, it is observed that the measured strut loads are generally well estimated excluding the final stage. At the final excavation stage, computed strut loads tend to overestimate the lower level strut loads while underestimating the upper level strut loads. This trend is believed to be caused by overexcavation below the lowest level of struts at the final excavation stage. At all of the construction stages, the measured strut loads are well bound by the lower envelope of the emprical diagram proposed by Terzaghi & Peck (1967), whereas the upper envelope better suits the computed loads, especially at the final excavation stage.