Dijital dönüşümün Türkiye'deki otomotiv sanayilerinde davranışsal açıdan incelenmesi
A behavioral investigation of dijital transformation in Turkish automotive industry
  1. Tez No: 675560
  2. Yazar: BURAK MESTANLI
  3. Danışmanlar: DR. GÜNGÖR HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0, Otomotiv Sektörü, Teknoloji Yatkınlık, Digital Transformation, Industry 4.0, Automotive Industry, Technology Readiness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki büyük ölçekli otomotiv sanayi firmaları çalışanlarında dijital dönüşümün kabullenilişi konusunu ele almaktadır. Bu amaçla, dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve otomotiv sektörü gibi anahtar kelimeler tanımlanmıştır. Küresel anlamda endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm getirdiği yeni üretim sistemleri, büyük veri, otonom robotlar, nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik, 3D yazıcılar gibi konseptler ve teknolojilerle endüstri tarihinde açılan yeni bir sayfa olarak görülmektedir. Belki de en kompleks, sofistike ve ileri teknolojilerin kullanıldığı otomotiv endüstrisi de endüstri 4.0 teknolojilerinin adaptasyonuna ihtiyaç duymaktadır. Türkiye otomotiv sanayisinin dijital dönüşümünün başarıya ulaştıracak faktörlerden bir tanesi de çalışanların davranışsal olarak tutumudur. Bu çalışmada, öncelikle endüstri 4.0 kavramı ve otomotiv sanayinin tarihsel gelişimi ile ilgili literatür taraması çıktıları paylaşılmıştır. Sonrasında Parasuraman'ın Teknoloji Yatkınlık Endeksi kullanılarak, dijital dönüşüm teknolojilerinin Türkiye'deki büyük ölçekli otomotiv firmaları çalışanlarının davranışlarıyla ilişkileri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is about acceptance and readiness for digital transformation of automotive industry in Turkey. In that manner, digital transformation, industry 4.0, automotive industry and related keywords are defined. Worldwide, industry 4.0 and digital transformation are considered as new chapter of industry with bringing new concepts and technologies such as advanced manufacturing systems, big data, autonomous robots, internet of things, augmented reality, 3D printing and many mores. Automotive industry which is one of the most complex, sophisticated and technologically advanced industry requires the involvement of Industry 4.0 technologies. For automotive industry in Turkey, one of the key factor which can lead digital transformation to success is behavioral attitude of employees who work in big automotive manufacturers and suppliers. In this work, first we discuss industry 4.0 concept and historical development of automotive industry based on literature search. Secondly, it is shown that relation between digital transformation technologies and behavioral attitude of employees of big automotive manufacturers and suppliers in Turkey with using Technology Readiness Index of Parasuraman.