İçeriden ya da dışarıdan olmak: Mekân olarak Karaman'da 'cezaevleri'nin sosyal anlamı
Being from inside or outside: The social meaning of 'prisons' in Karaman as space
  1. Tez No: 675667
  2. Yazar: ARİFE ASLI DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER ÖZTÜRK AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman, suç, sapma, sapkınlık, ceza, hücre, idam, cezaevi, mekân, Karaman, crime, deviation, heresy, punishment, cell, execution, prison, place
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Toplumumuzda suç işleyen bireylerin çeşitli cezalara çarptırılması söz konusudur. Suçlu kişiye verilen cezalardan biri de kapatılma, hapistir. Kültürümüzde bu hapis cezası cezaevi mekânlarında varlığını sürdürmektedir. Cezaevi mekânlarının fiziksel boyutunun yanında toplumsal boyutu da söz konusudur. Cezaevleri fiziki bir mekân olmanın ötesinde çeşitli insan ilişkilerinin ve etkileşimlerinin sürdürüldüğü, toplumsallığı olan ortamlardır. Bu çalışma, Karaman'da cezaevi mekânlarının sosyal anlamına odaklanmaktadır. Çalışma infaz koruma memurları, cezaevine girip çıkmış hükümlüler, cezaevi deneyimi olmayan- dışardakiler- ve sadece polis nezarethanesinde kalmış bireylerin görüşleri esas alınarak hazırlanmıştır. Çalışmada toplam 22 kişi ile görüşme yapılmış, bu görüşmeler neticesinde veri doygunluğuna ulaşılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler derinlemesine analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our society, individuals who commit crimes are punished with various punishments. One of the punishments given to the guilty person is closure and imprisonment. In our culture, this prison sentence continues to exist in prison spaces. In addition to the physical dimension of prison spaces, there is also a social dimension. Beyond being a physical space, prisons are social environments where various human relationships and interactions are maintained. This study focuses on the social meaning of prison places in Karaman. The study was prepared on the basis of the opinions of prison guards, convicts who were in and out of prison, those who did not have prison experience - outsiders - and those who only stayed in police custody. A total of 22 interviewers were reached in the study, and data saturation was reached as a result of these interviews. Data gathered via these interviews were analyzed and interpreted in detail.