Obsesif Kompulsif Bozukluğa (OKB) sahip hastalar ile psikiyatrik tanısı bulunmayan bireyler arasında duygusal yeme düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of emotional eating levels between patients with Obsessive Compulsive Disorder (OCD) and individuals without psychiatric diagnosis
  1. Tez No: 675681
  2. Yazar: CEREN TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Yeme, Obsesif Kompulsif Bozukluk, OKB, Emotional Eating, Obsessive Compulsive Disorder, OCD
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, Obsesif Kompulsif Bozukluğa (OKB) sahip hastaların Duygusal Yeme düzeyleri ile psikiyatrik tanısı bulunmayan sağlıklı bireylerin düzeylerinin karşılaştırılması ve incelenmesi amaçlanmıştır. Gönüllü katılımcılardan elde edilen sosyodemografik veri formu sayesinde bilgiler ile aynı zaman da OKB'li ve sağlıklı bireylerin sosyodemografik özelliklere göre duygusal yeme düzeyleri de incelenmiştir.Araştırması yapılan bu çalışmada deney grubu olan OKB tanılı hastaların tamamı İstanbul şehri NP Feneryolu Tıp Merkezi'nde ki halen tedavi süreci devam eden 18- 65 yaş arasındaki 17 kadın ve 16 erkek olmak üzere toplamda 33 gönüllü kişiden oluşmaktadır. Kontrol grubu içerisinde ki psikiyatrik tanısı bulunmayan sağlıklı bireylerde aynı şekilde 18-65 yaş arasında, tamamının İstanbul şehrinde yaşayan 15 kadın 15 erkek olmak üzere toplamda 30 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Yapılan çalışma da total örneklem sayısı 63'tür.Çalışılan bu konuda veri elde ederken tüm gönüllü katılımcılara öncelikle yapılan çalışma hakkında bilgi sağlamaları ve katılmaya gönüllü olarak rıza gösterdiklerini teyit etmek amacıyla onam formu olmak üzere Sosyodemografik Veri Formu, Yale Brown Obsesyon ve Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS) ve son olarak Duygusal Yeme Ölçeği uygulanmıştır.Elde edilen bilgilerin analizi için; SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 programı kullanılmıştır. Sosyodemografik Veri Formu'nda yer alan değişkenlerin kontrol ve deney gruplarında dağılımlarını tespit etmek amacıyla Frekans Analizi kullanılmıştır. Uygulanan ölçekler ile Sosyodemografik Veri Formunda yer alan değişkenler arasındaki farklılığı saptamak için Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Gruplarda t-Testi Analizinden yararlanılmıştır. Ölçeklerin kendi aralarındaki ilişkiyi saptamak amacıyla Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır.Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular sonucu, Obsesif Kompulsif Bozukluğa (OKB) sahip bireyler ile psikiyatrik tanısı bulunmayan bireyler arasında duygusal yeme düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare and analyze the emotional eating levels of patients with obsessive-compulsive disorder (OCD) and healthy individuals without psychiatric diagnosis. With the help of sociodemographic data form obtained from volunteer participants, emotional eating levels of OCD and healthy individuals according to sociodemographic characteristics were also examined.In this study, all of the experimental group OCD patients consisted of 33 volunteers (17 females and 16 males between 18-65 years) who are still under treatment at NP Feneryolu Medical Center in Istanbul. The control group consisted of 30 volunteer participants (15 females and 15 males), all of whom were living in Istanbul between 18-65 years of age. Total number of samples was 63 in the study.In order to obtain data on this subject, Sociodemographic Data Form, Yale Brown Obsession and Compulsion Scale (Y-BOCS) and Emotional Eating Scale (Y-BOCS) and consent form were applied to all volunteer participants in order to provide information about the study and to confirm their willingness to participate voluntarily. . For the analysis of the obtained information; SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 was used. Frequency Analysis was used to determine the distribution of variables in the sociodemographic data form in the control and experimental groups. One-way ANOVA and t-Test Analysis in Independent Groups were used to determine the difference between the scales and the variables in the Sociodemographic Data Form.Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between the scales.As a result of the findings obtained from the study, it was found that there was a negative relationship between emotional eating levels between individuals with Obsessive Compulsive Disorder (OCD) and individuals without psychiatric diagnosis.