Obsesif kompulsif bozukluğa (OKB) sahip hastalar ile psikiyatrik tanısı bulunmayan bireyler arasındaki aleksitimi düzey farklılıklarının karşılaştırılması
Comparison of alexithymia level differences associated with obsessive compulsive disorder (OCD) patients and individuals without psychiatric diognasis
  1. Tez No: 513175
  2. Yazar: UMAY USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, obsesif kompulsif bozukluk, OKB, Alexithymia, obsessive compulsive disorder, OCD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada OKB hastaları ile psikiyatrik tanısı olmayan bireylerin aleksitimi düzeyleri karşılaştırılıp aralarında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Bununla birlikte kişilerin bazı sosyodemografik özelliklerinin de OKB ve aleksitimi düzeyleri üzerinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya, İstanbul ilindeki Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nde tanı almış ve tedavileri halen devam eden, yaşları 18-45 aralığında olan 25'i kadın 15'i erkek 40 gönüllü OKB hastası ile İstanbul ilinde yaşayan rastgele seçilmiş, psikiyatrik tanısı bulunmayan, yaşları 18-45 aralığında olan 25'i kadın 15'i erkek 40 gönüllü sağlıklı birey katılmıştır. Katılımcılar ilk olarak çalışma ve kişisel bilgilerinin gizliliği ile ilgili bilgilendirilmiş ve kabul ettikleri takdirde katılım sağlamışlardır. Çalışmada veri toplamak amacıyla 80 katılımcıya“Sosyodemografik Veri Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği ve Semptom Listesi (Y-BOCS)”uygulanmıştır. Bu ölçeklerden elde edilen veriler ise SSPS v.21 (Statistical Package for Social Sciences) programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanların karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi yürütülmüştür. Demografik değişkenler bakımından yürütülen gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem Mann Whintey U testi yürütülmüştür. Ölçeklerden alınan puanlar arasındaki korelasyon değerleri ise puanların normal dağılıyor olması nedeniyle Pearson korelasyon analizi ile yürütülmüştür.Çalışmanın sonuçlarına göre; OKB tanılı hastalar ile psikiyatrik tanı almamış olan bireylerin aleksitimi düzeyleri arasında anlamlı bir fark elde edilmiştir. OKB hastalarının aleksitimi düzeyleri tanısı olmayan bireylerin aleksitimi düzeylerine göre anlamlı bir biçimde daha yüksek bulunmuştur. Bunu dışında ise OKB hastalarının TAÖ-20'nin alt boyutları olan duygu ifadesinde zorluk puanları ile duygu tanımlamada zorluk puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we compared the levels of alexithymia in individuals without psychiatric diognasis with OCD patients and investigated whether there is a significant difference between them. Furthermore, some of the sociodemographic characteristics of the subjects were also examined to determine whether they had an effect on OCD and alexithymia levels. 40 volunteer OCD patients, 25 of whom were women and 15 men, aged 18-45 years, who were diagnosed at the NP Feneryolu Medical Center of Üsküdar University, Istanbul, and who were randomly selected and living in Istanbul, 40 volunteer individuals without psychiatric diognasis, 25 of whom are women and 15 of whom are men and whose ages are between 18 and 45, are attended to this study. Participants were first informed and informed about the privacy of work and personal information.“Sociodemographic Data Form, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale and Symptom List (Y-BOCS)”were applied to all 80 participants in order to collect the data obtained in the study. The data obtained from these scales were subjected to statistical analysis with the SSPS v.21 (Statistical Package for Social Sciences) program. Independent sample Mann Whintey U test was performed among the groups in terms of demographic variables. Correlation values between the scores obtained from the scales were analyzed by Pearson correlation analysis because the scores were normally distributed. According to the results; a significant difference was found between the levels of alexithymia of healthy individuals and OCD patients. The levels of alexithymia in OCD patients were significantly higher than those of healthy individuals. Apart from this, there was a significant positive correlation between the difficulty describing feelings scores of OCD patients and the their difficulty identifying feelings scores of the TAS-20 subscales.