Water budget of Güzelyurt area in Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 6757
  2. Yazar: MUSTAFA ERGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNYAKTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güzelyurt, su bütçesi, akifer, tuzlu su girişimi
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET K.K.T.C. GÜZELYÜRT BÖLGESİ SU BÜTÇESİ ERGÎL, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Günyaktı Temmuz 1989, 69 sayfa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nin ekonomisi, narenciyenin esas teşkil ettiği dış satıma dayalıdır. 2 2 Güzelyurt bölgesinin 80 km lik sulanan alanının 60 km si narenciye ile kaplıdır. Bu bölgede sürekli bir akarsu olmadığından sulama suyu tamamen Güzelyurt akiferinden temin edilmektedir. Bu akif erden sulama ve kullanma amacıyla mevcut kuyulardan senede yaklaşık 100x10 m su pompalanırken fi o bölgenin toplam su potansiyeli ancak 60x10 m dür. 6 3 Böylece Güzelyurt bölgesinin senelik su açığı 4 0x10 m civarındadır. Bu büyük miktardaki su açığı nedeniyle son 20 senede yeraltı su tablası, deniz seviyesinin 40 m altına düşerek tuzlu su girişimine neden olmuştur. -v-Bu calxsmada Güzelyurt bölgesinde sıkça sulanan 2 90 km lik alanın su bütçesi esas alınarak, özel bir kesit boyunca yeraltı su tablasının mevsimsel değişimleri elde edildi. Bu kötü durumu düzeltmek için bazı öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT- WATER BUDGET OF GUZELYURT AREA IN T.R.N.C. ERGIL, Mustafa M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Ali GUNYAKTI July 1989, 69 pages The economy of T.R.N.C. mainly depends on exports of which citrus fruits are the main items. In Guzelyurt area the irrigated land is about 80 km and its 60 km is used for citrus fruits plantation. Since no perennial rivers are available in this area, the unique source of water for irrigation is the groundwater available in Guzelyurt aquifer. Nearly 100 X 10 m / yr of water is annually pumped from this aquifer through available dug wells, for irri gation and municipal requirements, whereas the average annual water potential for the area is 60 X 10 m3/yr. The annual deficit of Guzelyurt area is therefore within the 6 2 range of 40 X 10 m /yr. Due to this large amount of decifit during the last twenty years the groundwater table decreased 40 meters below mean sea level causing a salt water intrusion in this aquifer. -iii-In this study, over 90 km of highly irrigated land in Guzelyurt area has been considered for the water budget study and for a specific cross section seasonal variations of groundwater table were obtained. In order to improve this bad situation some recommendations are stated. Key words : Guzelyurt, water budget, aquifer, salt water intrusion. Science code : 624.02.01 -iv-