An Investigation on Ankara soils with regard to swelling
  1. Tez No: 6758
  2. Yazar: UFUK FURTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ WASTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Expansive (swelling) soils, Swelling Pressure, Percent Swell Code: 624.01.00, 624.01.01, 624.01.02 -111
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ANKARA ZEMİNLERİNİN ŞIŞME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA FURTUN, Ufuk Mühendislik- Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticileri : Prof.Dr. Yıldız WASTI Doç.Dr. M.Yener ÖZKAN 151 Sayfa, Haziran 1989 ÖZET Ankara bölgesinde Pliyosen akarsu ve göl çökelleri ve alüvyon çekellerinden alman örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde bu formasyonların göreceli şişebilirliğini tesbit amacıyla odometre tipi şişme deneyleri yapılmıştır. Deneyler doğal su muhtevasında ve laboratuvar şartlarında kurutulmuş numuneler üzerinde uygulanmıştır. Şişme basıncı ve şişme yüzdesinin su muhtevası ve kuru yoğunlukla değişimi bulunmuştur. Sabit hacimde şişme ve arazideki düşey yük altında şişme deneylerinden elde edilen şişme basıncı değerleri karşılaştırılmıştır. Şişme basıncını başlangıç su muhtevası, başlangıç kuru yoğunluğu ve likit limite bağlı olarak veren ampirik bir ifade elde edilmiştir. Ankara zeminleri üzerinde daha önceki araştırmacılar ın elde etmiş olduğu zemin özelliklerine ait veriler de şişme özelliği açısından değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Şişen zeminler, şişme basıncı, şişme yüzdesi. Bilim Dalı Sayısal Kodları : 624.01.00, 624.01.01, 624.01.02 -iv-
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON ANKARA SOILS WITH REGARD TO SWELLING FURTUN, Ufuk Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, M.S.The3İ3 Supervisors: Prof -Dr. Yıldız HASTÎ ¦ Assoc. Prof. M.Yener ÖZKAN 151 Page3, June 1939 ABSTRACT Oedometer type swelling te3t3 were performed on undisturbed samples taken from Pliocene-Pleistocene age fluvial lacustrine depo3it3 (terrace deposits) and recent alluvium deposits in various parts of Ankara region to assess their relative expansibility. Tests were performed at the natural water content and at water contents les3 than, the natural water content by artificially dessicating the samples. Variation of swelling pressure and percent swell values with initial water content and dry density have been obtained. Swelling pressures measured in constant volume 3well and swell under overburden teats were compared. An empricial equation giving swelling pressure in terns of liquid limit, initial water content and initial dry density has been developed baaed on the test results. Data given by previous researchers for Ankara S0İI3 has also been evaluated with regard to swelling.