Hydrogeological and hydrogeochemical evaluation of the Güzelyurt groundwater basin (Turkish Republic of Northern Cyprus)
  1. Tez No: 9670
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKÇEKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoloji, yeraltısuyu, su kalitesi, yeraltısuyu işletmesi, yeraltısuyu bilançosu, deniz suyu girişimi, kirlilik, sulama, Güzelyürt, Kıbrıs, Geology, groundwater, water quality, groundwater management, groundwater budget, sea water intrusion, contamination, irrigation, Giizelyurt, Cyprus
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
GÜZELYURT YERALTISUYU HAVZASININ HIDROJEOLOJIK VE HİDROJEOKİMYASAL DE?ERLENDİRİLMESI (KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ) Gökçekuş, Hüseyin Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat Doyuran 179 Sayfa, Mayıs 1990 ÖZET Bu çalışmada, Güzelyurt yeraltısuyu havzasının hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal değerlendirmesi yapılmıştır. Güzelyurt havzasında, yeraltısuyu Kuvaterner yaşlı yüzey çökelleri ve fanglomeralarda serbest akifer koşullarında oluşur. Tersiyer ve Tersiyer öncesi kayaçlar akiferin geçirimsiz ve yarı geçirimli tabanını ve sınırlarını oluşturmaktadır. 1957 yılından beri giderek artan yeraltısuyu çekimleri özellikle havzanın ortasında ve kıyı kesiminde aşırı düşümlere yol açmıştır. Aşırı çekimler deniz suyu girişimine ve kıyı akiferinin kirlenmesine neden olmuştur. Kirliliğin bir diğer kaynağı da ana kayalardır. Yeraltısuyunun hidrojeokimyasal yönden değerlendirilmesi için Wilcox, A.B.D. Tuzluluk diyagramı, Piper üçgen diyagramı, kümelenme analizi, doygunluk indisi, - v-iyon oranları, deneştirme matrisi ve çift-eklenik esri teknikleri kullanılmıştır. Yeraltısuyu kalitesi evsel ve tarımsal amaçlı kullanımlar için değerlendirilmiş, kirlilik mekanizması ortaya konmuştur. Yeraltısuyu bilançosu, akiferde net 28 * 10 6 m3 lük bir açık bulunduğunu göstermiştir. Bunun başlıca nedenleri aşırı çekimler ve yağıştan kısıtlı doğal beslenimdir. Halen kullanılmakta olan yeraltısuyu işletme politikasının son derece yetersiz olduğu görülmüştür. Yayma ve açık kanal sulama yöntemleri fazla miktarda suyu gerektirmektedir. Bunlara alternatif olarak, damlama ve düşük açılı yağmurlama metodları önerilmiştir. Yeraltısuyu düzeyini eski konumuna getirebilmek amacıyla sulama mevsimi dışında yapay beslenme tekniklerinin uygulanması zorunluluğu vardır. Havzanın jeolojik, morfolojik ve iklimsel özellikleri gözönüne alındılında beslenme kuyuları ve akarsu yatağından beslenme yöntemlerinin daha uygun olacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
HYDROGEOLOGICAL AND HYDROGEOCHEMICAL EVALUATION OF THE GOZELYURT GROUNDWATER BASIN (TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS) Gökçekuş, Hüseyin Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Vedat Doyuran 179 Pages, May 1990 ABSTRACT In this study a detailed assessment of the hydrogeological and hydrogeochemical characteristics of the Güzelyurt basin are evaluated. In the Güselyurt basin, the groundwater occurs under unconfined aquifer conditions within the surficial deposits and the fanglomerates of Quaternary age. The Tertiary and pre-Tertiary rocks constitute the impervious and semi-pervious basement and boundary of the aquifer. Increasing groundwater withdrawals since 1957 have produced excessive drawdowns throughout the aquifer, particularly in the central and coastal parts of the basin. Such overdrafts have caused sea water encroachment which resulted in the contamination of the coastal aquifer. Additional source of contamination is due to bedrock. Hydrogeochemical evaluations of groundwater involved Wilcox, U.S. Salinity diagram, Piper trilinear diagram, -iii-cluster analysis, saturation index, ionic ratios, correlation matrix and double-mass curve techniques. The groundwater quality in terms of domestic and agricultural usages are evaluated and their source mechanisms are determined. Groundwater budget studies have shown a net deficiency of 28 * 106 m3 in the storage. This is attributed to excessive overdrafts and limited natural recharge from precipitation. The presently adopted groundwater management practice is found to be highly inefficient. The flooding and the basin and furrow methods demand excessive irrigation water. As an alternative to these, the drip and low-angle type sprinkler irrigation methods are recommended. In order to restore the groundwater levels artificial recharge techniques must be adopted during the dormant periods. Considering the geological, morphological and climatic conditions of the basin, the recharge well and stream channel methods seem to be most suitable.