Türk sosyal sigortalar hukukunda hizmet akdiyle çalışanların yaşlılık sigortasından doğan hakları
Retirement annuity of workers on labor contract in Turkish social insurance law
- Tez No: 675735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİYAMİ ALP LİMONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Yaşlılık, Yaşlılık Aylığı, Bireysel Emeklilik, Social Security, Agedness, Retired Pay, İndividual Retirement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsan yaşamı süresince hastalık, işsizlik, kaza, ölüm, yaşlılık gibi gelir ve kazançlarında kayıp veya azalmaya sebep olan ya da olağandan fazla harcama yapmayı zorunlu kılan türlü tecrübeler yaşamıştır. Karşılaşma ihtimali oldukça yüksek olan bu tecrübelere karşı kendilerini ve sevdiklerini güvende tutmak istemiş ve bunun için çeşitli önlemler düşünmüştür. Bu düşünceler giderek artmış ve sosyal güvenlik fikrini ortaya çıkarmıştır. Ülkemiz gelişmeye devam etmekte ve sosyal güvenlik hukuku giderek daha fazla önem kazanmakla birlikte değişmeye de devam etmektedir. Bu çalışmamızda hizmet akdiyle çalışan sigortalıların yaşlılık aylığından hangi koşullarda faydalanacağı belirtilmiştir. Oldukça karmaşık ve dağınık olan mevzuatımızdan konuyla ilgili düzenlemeleri toparlayarak ve hepsini bir bütün haline getirmeye çalışarak konuların daha kolay anlaşılması istenmiştir. İlk bölümde genel olarak sosyal güvenlik kavramının tanımından, sosyal güvenlik sisteminin tarihsel gelişiminden, milletlerarası hukukta bulunan sosyal güvenlik sistemlerinden, sosyal güvenlik sisteminin yapısından ve sosyal güvenlik sisteminin hukuk sistemimizdeki yerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise yaşlılık aylığı ile ilgili yazılı kaynakların taranması ve içerik analizi yöntemiyle Türk hukukundaki yaşlılık sisteminden, hizmet akdiyle çalışanların yaşlılık aylığına nasıl hak kazanacaklarından, borçlanılabilecek sürelerden ve diğer yaşlılık aylığı ile ilgili düzenlemelerden bahsedilmiştir. Son olarak ise üçüncü bölümde alternatif sosyal güvenlik sistemi olduğu iddia edilen bireysel emeklilik sistemine ilişkin bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Humankind has had various experiences like illness, unemployment, accident, death, and elderliness, cause enormous amounts of loss or decrease in their income. Human beings want to keep themselves and their loved ones safe against these possibilities. The requirement to secure the future of people created the idea of social security. In our developing country, social security law is increasingly gaining importance and continues to evolving. In this study, it has been stated how workers on service contract may benefit from retirement annuity in Turkish Social Insurance Law. By collecting the regulations on the subject of our highly complex and scattered legislations and trying to make one whole easier understanding of the subject was aimed. In the first part, the definition of the concept of social security in general, the historical development of the social security system, the social security systems in international law, the structure of the social security system and the place of the social security system in our legal system are mentioned. In the second part, by scanning the written sources about old age pension and the method of content analysis, the old age system in Turkish law, how those who work with service contracts will be entitled to old-age pension, the periods that can be borrowed and other regulations regarding old-age pension are mentioned. Finally, in the third section, information on the private pension system, which is claimed to be an alternative social security system, is presented.