Aristoteles ve John Rawls'ta adalet anlayışı: Karşılaştırmalı bir inceleme
Aristotle and John Rawls' conception of justice: A comparative analysis
- Tez No: 675745
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇAYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, John Rawls, Hakkaniyet Olarak Adalet, Erdem Temelli Adalet, Aristotle, John Rawls, Justice As Fairness, Virtue-Based Justice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı dağıtıcı adalet görüşüne dayanan Aristoteles ve John Rawls'ın adalet anlayışlarının farklı temellerden hareketle teorik olarak incelemektir. Aristoteles'in erdem temelli adalet anlayışının karşısında John Rawls'ın hakkaniyet olarak adalet anlayışı yer alır. Adil bir toplumun oluşturulması ve bu adaletin korunabilmesi için bir düzen gereklidir. John Rawls sözleşme teorisine dayanan görüşleri ile adil bir toplumun oluşturulması için gerekli ilkeler üzerinden hareket eder. Bu ilkelerin belirlenmesi ve toplum tarafından benimsenmesi ile toplumda adalet sağlanabilir. Aristoteles ise adaleti kendi içerisinde kategorilere ayırarak ayrıntılı şekilde değerlendirir. Etik bir çerçevede ele alınan adalet kavramı yüzyıllar içerisinde değişerek farklı bakış açıları ile ele alınmıştır. Bu çalışmada Aristoteles'in ve John Rawls'ın adalet anlayışlarının farklılaştığı ve birleştiği noktalar birey ve toplum kavramlarından hareketle incelenerek sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine theoretically Aristotle's and John Rawls' understanding of justice based on different foundations. John Rawls' comprehension of justice as fairness stands against Aristotle's understanding of virtue-based justice. An order is necessary for the establishment of a fair society and the protection of this justice. John Rawls acts on the principles which is necessary for the creation of a fair society with his views based on contract theory. Determination and adoption of these principles by the society could ensure justice. On the other hand, Aristotle evaluates justice in detail by categorizing it within itself. The concept of justice, which is handled in an ethical framework has been addressed from different perspectives by changing over the centuries. In this study, the points at which Aristotle's and John Rawls' understanding of justice differ and converge are limited by examining the concepts of individual and society.