Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesinde Birleşmiş Milletlerin (BM) eğitim faaliyetlerinin iletişimsel rolü
The communicative significance of education activities of the United Nations (UN) in the prevention of gender-based violence
- Tez No: 675775
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVILCIM ROMYA BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Toplumsal Cinsiyet, Birleşmiş Milletler (BM), Eğitim, Communication, Gender, United Nations (UN), Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadınlar toplumun inşasında tarihsel olarak kendileri için belirlenen rolleri üstlenmişlerdir. Modern topluma geçişten sonra bile kadın ve erkek rolleri tarih öncesi dönemlerden kalan özellikler içermektedir. Bu rollerin farklı kültürlerde şiddet olgusunu barındırdığı gözlemlenmektedir. Günümüzde kadına yönelik şiddet uluslararası büyüklükte bir soruna dönüşmüştür. Şiddet sorununun çözülmesi için ise toplumsal iş birliği gerekmektedir. Bu nedenle çeşitli organizasyonlar kurulmuş ve sorunun çözümüne yönelik bir arayış başlamıştır. Yapılan çalışmalar eğitimin toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ve şiddeti engellemek üzere etkin rol oynadığı ortaya konulmuştur. Toplumsal cinsiyet kavramı toplumdaki tüm kadın, erkek ve LGBT'li bireyleri kapsamaktadır. Araştırmada kadına yönelik Şiddetin toplumsal cinsiyet kavramı ve rolleri ile bağlantısı ele alınarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde eğitim iletişimi ve eğitimin etkinliği değerlendirilmiştir. İletişim hayatın her alanında bireylerin sahip olduğu en temel özelliktir. Dolayısıyla hayatın içinde her alanda iletişimin etkilerini görmek mümkündür. İletişimin güçlendiği ve kendini en güzel ortaya koyduğu alan ise eğitimdir. Eğitimin başlangıcından devamına ve hatta tamamlanma noktasına kadar iletişimsel süreç kendini gösterir. Dolayısıyla, eğitim ve iletişimi birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Eğitimin kendisi de iletişimin önemli bir basamağı olduğu için, her yaştan ve cinsiyetten bireyin bu basamağı geçmesi önemli bir husustur. Eğitim sürecini iletişimsel becerileriyle harmanlamayı öğrenen bireyin hayatının geri kalanında, en başta kendisi sonra diğer toplum bireyleriyle eşitlik algısı çerçevesinde yaşaması olumlu bir sonuçtur. Bu bilgiler ışığında araştırmada BM eğitim faaliyetlerinin cinsiyet eşitliğinin sağlanması üzerindeki etkileri eğitim ve iletişim ilişkisinin feminist kuramla çerçevelenmesiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, women have assumed some major gender roles which are determined by the society. Even after the transition to modern society, women and men gender roles still contain these patriarchal structures. In different cultures, it is observed that these gender roles harbor the phenomenon of violence. Today, violence against women has turned into an international problem. For this reason, social cooperation is highly required to solve violence problem all around the world. Studies show that education has one of the significant and active role in preventing gender based discirimination and violence. The concept of gender includes all women, men and LGBT individuals in society. In this research, the relationship between gender roles and violence against women is evaluated through the effectiveness of communication in education. At this point, the study is based on the United Nations (UN) regional women education and studies on the basis of gender roles. In this context, regional women's studies in the UN are handled using descriptive analysis method on the basis of gender roles. Communication is the most basic feature and need of human being in all parts of life. Therefore, it is possible to realize the effects of communication everywhere in life. At this point, education is one of the most significant area for communication to be stronger and manifesting itself better. The communicative process manifests itself from the beginning of education to its continuation and even to the point of completion. Therefore, it is not possible to consider education and communication separately. Since education itself is an important step of communication, it is important for individuals of all ages and genders to pass this step. It is a positive result that the individual, who learns to blend the educational process with her/his communicative skills, lives within the framework of the perception of equality, first for herself/himself and then with the other members of the society. In the light of this information, this research analyzed the effects of UN education activities on achieving the gender equality by framing the relationship between education and communication with feminist theory.