Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan büyükşehir belediyelerinin Twitter hesapları üzerinden kurumsal iletişim çalışmalarının karşılaştırılmalı analizi
Comparative analysis of corporate communication studies on Twitter accounts of metropolitan municipalities in the Eastern Anatolia Region
- Tez No: 675802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Kurumsal İletişim, Sosyal Medya, Yerel Yönetimler, Institutionalization, Corporate Communication, Social Media, Local Governments
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Dünya genelinde yaşanan teknolojik gelişmeler hayatın her alanını etkilemektedir. İnternet üzerinden saniyeler içerisinde iletişim kurabilmek ve bir tuşla alışveriş yapabilmekmümkün hale gelmiştir. Web 2.0 yeni nesil İnternet alt yapısı ile kullanıcılar sadece Web sitelerinde olan tek yönlü iletişimin yerine, çok yönlü iletişimin ve geri bildirimin olduğu sosyal medya ağlarını kullanmaya başlamıştır. Sosyal medya ağlarının kullanım kolaylığı, bilgisayar, tablet ve telefona uyumlu olması, zaman ve mekân fark etmeksizin ulaşılabilir ve en önemlisi karşılıklı iletişime uygun bir mecra olması, günümüzde sosyal medyayı en sık kullanılan iletişim aracı haline getirmiştir. Sosyal medya ağlarını başta gençler olmak üzere toplumun her kesiminden insan kullanmaktadır. Bu mecra aracılığıylakişilerarası iletişimin ötesinde; topluluklar, kurumlar hatta ülkeleriletişime geçebilmektedir. Kurum ve kuruluşların kurumsal iletişim faaliyetleri içerisinde halka ilişkiler biriminin sunduğu; bilgilendirme, duyuru ve tanıtım gibi faaliyetler günümüz dünyasındaen çok kullanılan kurumsal iletişim aracı olan sosyal medya ağları üzerindengerçekleştirilmektedir. Sosyal medyanın bu faaliyetlerde kullanılması; kurumlara, ulaşılabilirlik ve hızlı geri dönüş alabilme gibi avantajlar sağlamaktadır. Kurumsal iletişimin sosyal medya üzerinde kurumsal bir varlık aracı olan Twitter platformu üzerinden gerçekleştirilmesi bağlamında; belediyelerin Twitter hesaplarının kulanım amaçlarının ve şekillerinin ortaya konulması çalışmamızın başat amacını oluşturmaktadır. Araştırmamıza konu olan belediyelerin paylaşımlarında kullanılan görseller, yazılı mesajlar, vatandaşlar ile paylaşımlar üzerinden kurulan diyaloglar, paylaşımların zaman aralıkları ve sürekliliği bu amaçla incelenmiş, ortak ve ayırıcı özelliklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak; belediyelerin sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanması, twitter kullanımlarının diğer bölgelerde yer alanbüyükşehir belediyeleri ile benzerlik arz etmesi, lokal olarak temsil edilen kişilerin toplumsal farklılıklarının az olması, twitter aktivitelerininfazla olması, dolayısıyla araştırmamızın amacına uygun olduğu görülen; Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan üç büyükşehir belediyesi: Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Van Büyükşehir Belediyesi çalışmamızın örneklemiolarak seçilmiştir. Hazırlanan tez çalışmasında içerik analiz yöntemi kullanılarak; örnek belediyelerin kurumsal twitter hesaplarından paylaşılan tweet bulguları incelenmiştir. Belediyelerin vatandaşlar ile sosyal medya ağları üzerinden kurdukları iletişim ve etkileşim süreci analiz edilmiş,bu süreçte yaşanan engellerve sorunlar ortaya koyulmuştur. Çalışmanın, kurumsal iletişimde resmi olma özelliğiyle diğer mecralardan ayrılan Twitter platformunun Doğu Anadolu Bölgesi'nde kurumsal kullanımını ortaya koyabilmesi ve kurumların ilgili birimlerine sosyal medya yönetimi bağlamında bilgilendirici içeriğe sahip olması özelliğiyle literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological developments around the world affect all areas of life. It has become possible to communicate in seconds over the İnternet and to shop at the touch of a button. With the Web 2.0 new generation İnternet infrastructure, users have started to use social media networks with versatile communication and feedback, instead of one-way communication only on websites. The ease of use of social media networks, compatibility with computers, tablets and phones, accessible regardless of time and place, and most importantly, being a medium suitable for mutual communication has made social media the most frequently used communication tool today. People from all walks of life, especially young people, use social media networks. Beyond interpersonal communication through this medium; communities, institutions and even countries can communicate. Provided by the public relations unit within the corporate communication activities of institutions and organizations; Activities such as information, announcement and promotion are carried out over social media networks, which are the most used corporate communication tool in today's world. Using social media in these activities; provides institutions with advantages such as accessibility and fast turnaround. In the context of realization of corporate communication via Twitter platform, which is a corporate presence tool on social media; The main purpose of our study is to reveal the purposes and ways of using the Twitter accounts of the municipalities. The visuals used in the shares of the municipalities subject to our research, the written messages, the dialogues established through the sharing with the citizens, the time intervals and continuity of the shares were examined for this purpose, and it was aimed to reveal the common and distinctive features. Using purposeful sampling method within the scope of the study; It is seen that it is suitable for the purpose of our research due to the active use of social media by municipalities, similarities with the metropolitan municipalities in other regions, the low social differences of locally represented people, and the high number of twitter activities; Three metropolitan municipalities in the Eastern Anatolia Region: Erzurum Metropolitan Municipality, Malatya Metropolitan Municipality and Van Metropolitan Municipality were selected as the sample of our study. By using the content analysis method in the prepared thesis; The tweet findings shared from the corporate twitter accounts of sample municipalities were analyzed. The communication and interaction process established by the municipalities with citizens through social media networks was analyzed, and the obstacles and problems experienced in this process were revealed. The aim of the study is to reveal the institutional use of the Twitter platform, which differs from other channels with its official feature in corporate communication, in the Eastern Anatolia Region and to contribute to the literature with its feature of having informative content in the context of social media management for the relevant units of the institutions.