Bayburt ili Merkez ve Demirözü ilçeleri köylerinde uygulanan arazi toplulaştırma projesi ve proje sonrasında parsel durumlarının analizi
Land consolidation project implemented in Bayburt Center and Demirozu districts villages and analysis of parcel status after the project
- Tez No: 675820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Bayburt, parsel durum analizi, Bayburt, land consolidation, parcel situation analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ülkemizde yer alan tarım arazileri; işletmelerce tarımın daha maliyetli yapılmasına neden olan bozuk geometrik şekillerde, yol bağlantılarından yoksun, sulama ve drenaj sistemlerinin uygulanamadığı bir durum da bulunmaktadır. Küçük parçalara bölünmüş olması ve parsel sayılarının fazla olması nedeniyle bu durumdaki tarım arazilerinde üretimden kar elde edilmesi oldukça zor olmaktadır. Öte yandan bozuk geometrik şekillerinden dolayı düzenden ve kullanılabilirlikten uzak olan bu arazilerde üretim maliyetlerinin yanında mekanizasyon, işçilik ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden yararlanma imkanları da olumsuz etkilenmektedir. Bütün bu olumsuzlukların giderilebilmesi için tarım arazilerinde geniş kapsamlı arazi düzenlemelerinin yapılması büyük bir gerekliliktir. Bu çalışmada Bayburt ili Merkez ilçesine bağlı Çayıryolu, Çorak, Kırkpınar, Kitre, Manas, Oruçbeyli, Rüştü, Tomlacık köyleri ve Demirözü ilçesine bağlı, Merkez, Çatalçeşme, Çiftetaş ve Güneşli mahalleleri ile Çakırözü, Karayaşmak ve Yelpınar köylerinde uygulanmış olan arazi toplulaştırma projesi ile köylerdeki yol ve parsel durumları değerlendirilmiştir. Proje sonrası parsel sayılarında, şekillerinde ve büyüklüklerinde meydana gelen olan değişimler belirlenmiş ve bu değişimlerin proje alanlarındaki tarımsal faaliyetlere getireceği yararlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, proje sahasının yeni mülkiyet haritaları oluşturularak, toplam parsel sayısının %36.86 oranında azalarak 6600 adete gerilediği görülmüştür. Ortalama parsel büyüklüklerinde belirgin artışın yanı sıra bozuk geometriye sahip tarım arazilerinin azalmasıyla parsellerin tarımsal üretim için daha uygun geometrik şekillere sahip olması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural lands in our country; There is a situation in which irrigation and drainage systems cannot be applied, with distorted geometric shapes that cause farming to be more costly by enterprises, lack of road connections. Due to the fact that it is divided into small parts and therefore the number of parcels is high, it is very difficult to make profit from production in such agricultural lands. Moreover, in these lands, which are far from orderly and useless due to their distorted geometric shapes, production costs as well as the opportunities to benefit from mechanization, labor and in-field development services are negatively affected. In order to eliminate all these problems, it is a great necessity to make comprehensive land arrangements in agricultural lands. In this study, it was applied in Çayıryolu, Çorak, Kırkpınar, Tragacanth, Manas, Oruçbeyli, Rüştü, Tomlacık Villages and Demirözü districts in the Merkez district of Bayburt province, Central, Çatalçeşme District, Çiftetaş District, Güneşli Mahallesi, Çakırözü Village, Karayaşmak Village and Yelpınar Village. The road and parcel conditions in the villages were evaluated with the land consolidation project. After the project, the changes in the number, shape and size of the parcels were determined and the advantages of these changes to the agricultural activities in the project areas were tried to be revealed. As a result, new ownership maps of the project area were created, and it was observed that the total number of parcels decreased by 36.87% to 6600. In addition to the significant increase in average parcel sizes, the decrease in agricultural lands with distorted geometry has ensured that the parcels have more appropriate geometric shapes for agricultural production.