Hashimoto tiroiditli hastalarda anti-TPO ve anti-tiroglobulin değerlerinin D vitamini düzeyi ile ilişkisi
Relationship of anti-TPO and anti-thyroglobulin values with vitamin D level in patients with hashimoto thyroiditis
- Tez No: 675821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ATALAY, DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ERDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, Hashimoto tiroiditi, otoimmün tiroidit, tiroid antikorları, Vitamin D, Hashimoto's thyroiditis, autoimmune thyroiditis, thyroid antibodies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Hashimoto tiroiditi etyolojisinde pek çok faktörün suçlandığı ancak patofizyolojisi henüz net olarak ortaya konmamış bir otoimmun tiroidittir. Son yıllarda D vitamininin immunite üzerinde etkilerinin mevcut olduğu ortaya çıkmış ve çeşitli otoimmun hastalıklarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda otoimmun bir hastalık olan HTnin patofizyolojisinde D vitamininin rolünün tespit edilebilmesi amacıyla otoantikorların (Anti TPO ve Anti TG) D vitamini ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmamız Kafkas Üniversitesi Sağlık Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları polikliniklerine 01.09.2019-01.03.2020 arasında başvuran, ilk kez Hashimoto tiroiditi tanısı alan ve hastane kayıt sistemi elektronik ve/veya dosya verileri tam olan tüm hastaların dahil edildiği kesitsel bir çalışmadır. Hastalarda cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi gibi verilerin yanında D vitamini, sT3, sT4, TSH, anti-TPO, anti-TG, PTH, Ca, P sonuçları incelendi. Çalışmamızdaki 50 hastanın 45i kadın 5i erkek iken yaş ortalaması 40,02 ±13,25 idi. Anti TPO ve anti TG ile yaş, boy, kilo, VKİ, TSH, sT3, sT4, D vit, PTH, Ca ve P arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p > 0.05). Hastalar D vit düzeylerine göre 3 gruba ayrıldı. 4 hastada D vitamini normal düzeyde iken, 19 hastada D vitamini yetersizliği ve 27 hastada D vitamini eksikliği izlendi. Bu gruplarda D vitamini ile Anti TPO (p=0,372) ve D vitamini ile anti TG (p=0,135) değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Hastalar tiroid fonksiyon durumlarına göre 3 gruba ayrıldı. 6 hastada subklinik hipotiroidi, 6 hastada aşikar hipotirodi saptandı. 38 hasta ötiroidi idi. Bu gruplar arasında Anti TPO (p=0,405), anti TG (p=0,251) ve D vitamini (p=0,440) düzeyleri açısından anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç olarak bulgularımız D vitaminin, Hashimoto tiroiditine yol açan ya da hastalığın progresyonuna sebep olan bir faktör olmadığı yönündedir. Çalışmamızın az miktarda hasta ile yapılmış olması, D vitamini ölçüm metotları arasında bulunan farklılıklar, ülkemizde D vitamini eksikliğinin yüksek prevalansı gibi faktörlerin varlığı nedeniyle D vitamininin Hashimoto tiroiditindeki rolünün belirlenmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hashimoto thyroiditis is an autoimmune thyroiditis in which many factors are blamed in its etiology, but the pathophysiology has not been clearly established yet. In recent years, it has been revealed that vitamin D has effects on immunity and is associated with various autoimmune diseases. In our study, the relationship of autoantibodies (Anti TPO and Anti TG) with vitamin D was investigated in order to determine the role of vitamin D in the pathophysiology of Hashimoto thyroiditis, an autoimmune disease. Our study is a cross-sectional study and it was carried out in patients who applied to Internal Medicine outpatient clinics of Kafkas University Health Education and Research Hospital between 01.09.2019 and 01.03.2020 and were diagnosed with HT for the first time. In addition to data such as gender, age, BMI, vitamin D, fT3, fT4, TSH, anti-TPO, anti-TG, PTH, Ca, P results were analyzed. While 45 of the 50 patients in our study were women and 5 were men, the mean age was 40.02 ± 13.25. No significant correlation was found between anti TPO and anti TG and age, height, weight, BMI, TSH, fT3, fT4, vit D, PTH, Ca and P. (p> 0.05) Patients were divided into 3 groups according to their D vit levels. D vit levels was normal in 4 of the patients, D vit insufficiency was observed in 19 and D vit deficiency was observed in 27 patients. There was no significant difference between D vit and Anti TPO (p = 0.372) and D vit and anti TG (p = 0.135) values in these groups. Patients were divided into 3 groups according to their thyroid function. Subclinical hypothyroidism was detected in 6 patients and overt hypothyroidism in 6 patients. 38 patients were euthyroidi. There was no significant correlation between these groups in terms of Anti TPO (p = 0.405), anti TG (p = 0.251) and D vit (p = 0.440) levels. In conclusion, our findings indicate that vitamin D is not a factor that causes Hashimoto's Thyroiditis or causes disease progression. New studies are needed to determine the role of vitamin D in Hashimoto Thyroiditis due to the presence of factors such as the fact that our study was conducted with a small number of patients, the differences in vitamin D measurement methods, and the high prevalence of vitamin D deficiency in our country.