Kilis ili organik zeytin üreticilerinin organik tarım hakkında bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of Kilis province organic olive producers knowledge level about organic agriculture
- Tez No: 675913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, Zeytin, Anket, Bitkisel üretim, Kilis, Organic agriculture, Olives, Survey, Plant production, Kilis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Organik tarım, insan sağlığına ve doğaya zararlı kimyasalların kullanılmadığı, çevreyi ve doğal yaşamı önemseyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlandığı doğaya ve tüm canlılara dost üretim sistemidir. Sağlıklı ve güvenli gıda üretimini sağlayan organik tarım, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Bu amaçla yürütülen bu çalışmada, Kilis ili genelinde, organik zeytin tarımında etkili olan faktörlerin ve organik tarım sistemi hakkında, üreticilerin bilgi düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kilis ilinde yapılan ankette, organik zeytin üretimi yapan, 100 adet gerçek üretici ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında, üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri, zeytin üretiminde organik tarım hakkındaki bilgi düzeyleri, hastalık ve zararlılara karşı uyguladıkları mücadele yöntemleri, üreticilerin organik tarımdan memnuniyet durumu, karşılaştıkları problemler, beklentileri, çözüm önerileri ve organik tarımın geleceği hakkındaki fikirleri değerlendirilmiştir. Anket yapılan 100 organik zeytin üreticisi ve anket yoluyla elde edilen veriler bu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Çalışma sonucunda, Kilis ilinde organik zeytin tarımı yapan üreticilerin, %41'inin organik tarım tecrübesinin 3 ile 5 yıl arasında olduğu, üreticilerin çoğunun erkek ve 50 yaş üzerinde olduğu, %61'nin gelir düzeyinin yüksek, %47'sinin 50-100da arası zeytinliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Organik tarıma başlama kararında ve organik tarım hakkındaki bilgi kaynaklarının Tarım kurumları olduğu ve üreticilerin %38'i organik tarımı güvenilir ve sağlıklı gıda üretimi olarak tanımlamıştır. Ürünlerini çoğunlukla yağ olarak değerlendirirken, hastalık ve zararlılardan fazla etkilenmiş ve verim kaybı yaşamışlardır. Üreticilerin %76'sı devlet desteklerinin, %90'ı eğitim faaliyetlerinin yetersiz olduğunu ve %79'u pazarlama problemi yaşadığını belirtmiştir. Organik üretimin sürdürülebilirliğinin artması için, devlet desteğinin artırılması, pazarlama sıkıntılarının giderilmesi, örgütleşme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile organik zeytin yetiştiriciliği konularında eğitim yayım faaliyetlerinin artırılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organic agriculture is a production system that doesn't use chemicals, harmful to human health, environment and natural life cares, ensures agriculture sustainability and friendly nature and all living things. Organic agriculture, provides healthy and safe food production, is becoming important everyday. In this study carried this purpose, it's aimed to determine producers knowledge level about factors are effective in organic olive farming and organic farming system in Kilis. In survey conducted in Kilis, 100 organic olives producers. producers socio-economic characteristics their organic agriculture knowledge, against diseases and pests methods, satisfaction with organic agriculture, problems, expectations, solution suggestions and ideas about the future of organic agriculture were evaluated. Data's obtained from 100 organic olive producers and the questionnaire is the material of this study. As a result of study, 41% of the producers engaged organic olive farming had experience organic agriculture between 3-5 years, producers were male ,over 50 years old, 61% had a high income level, 47% were between 50-100da. It was determined decision to start organic agriculture, information sources about organic agriculture were Agricultural İnstitutions and 38% producers defined organic agriculture reliable and healthy food production. While evaluating products oil, they were affected by diseases and pests and lost yield. 76% of the producers supports are insufficient, 90% of them training activities insufficient, 79% have marketing problems. In order to increase organic production sustainability, government support should be increased, marketing problems required to eliminate, organization, diseases and pests combating, and educational activities increasing in organic olive cultivation.