Understanding UNMİK and EULEX United Nations missions in Kosovo & European rule of law mission
Birleşmiş Milletlerin Kosova'daki misyonları UNMIK ve EULEX'in hukukun üstünlüğü prensibine göre anlamak
- Tez No: 675916
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜRSES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: UNMIK, EULEX, Kosova, UNSC- 1244, SRSG, JIAS, PISG, Nihai Siyasi Durum, Ahtisaari Önerisi, ICO, Geçici Kurumlar, Anayasal Çerçeve, UNMIK, EULEX, Kosovo, UNSC- 1244, SRSG, JIAS, PISG, Final Political Status, Ahtisaari Proposal, ICO, Interim Institutions, Constitutional Framework
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Kosova'nın uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk davası bir“Sui Generis”olarak kabul ediliyor. Savaş sonrası Kosova, neredeyse on yıl boyunca (Haziran 1999'dan Şubat 2008'e kadar) tam Uluslararası İdare altında Uluslararası Koruma Altındaydı, bu yönetim, 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararına dayanıyordu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı hala yürürlüktedir, Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) çok sembolik bir temelde olmasına rağmen hala Kosova'da faaliyet göstermektedir. Kosova Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra, avrupa Birliği'nden (AB) 2008'den beri, farklı rol ve yetkilerle, UNMIK'ten miras kalan bazı sorumluluklarla, ancak çok farklı bir ortamda, Bağımsız Egemen bir Devlet içinde, Kosova'da başka bir Uluslararası Örgüt, yeni bir uluslararası misyon kuruldu. Bu tezin ana odağı, UNMIK ve Kosova'daki Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) gibi Uluslararası Kuruluşların yeni Bağımsız Devletin yükselişinde oynadıkları rolü incelemek olacaktır. Bu çalışma, UNMIK'in Kosova'da bir aşırı yönetim idaresi kurmak ve EULEX'in Kosova'da konuşlandırılmasına geçişte karşılaştığı zorlukların arka planını bu iki uluslararası misyonun görevini, amaçlarını ve uygulamasını analiz ederek, bu iki misyonun hedeflerine ne ölçüde ulaştığını ve yerel faktörlerin bunların etkinliklerini nasıl azalttığını değerlendirerek açıklayacaktır. Bu çalışma, Kosova'daki her iki uluslararası misyonun siyasi ve yasal temelini, misyonların, yapıların ve işleyişin uygulanmasındaki farklılıklarını ve benzerlikleri, misyonların avantaj ve dezavantajlarını kapsayacaktır. Uluslararası ilişkiler öğrencileri ve ayrıca uluslararası kuruluşların gelecekteki misyonları için faydalı olacak sonuç ve tavsiyeler sunulacaktır
Özet (Çeviri)
In international relations and the international law, the Kosovo case marked by a war is considered“sui generis”or a specifical case. In the post-war era, Kosovo was declared to be an international protectorate and subject to full international rule almost for a decade, i.e., from June 1999 to February 2008. In this regard, this rule or the so-called administration was based on the UN-Security Council Resolution No. 1244, which still applies since the United Nations Mission in Kosovo or UNMIK has been continuing to operate in Kosovo even though symbolically. Another international organization, the European Union (EU), launched a new international mission in Kosovo following its declaration of independence in February 2008. Although this new mission had a different role and mandate, it still embodied certain responsibilities inherited from UNMIK. Nevertheless, this mission started to operate under circumstances different from those of UNMIK, since it took over the role for an independent sovereign state rather than one in conflict. This dissertation is essentially designed to investigate the role of international organizations such as UNMIK and EULEX (European Union Rule of Mission in Kosovo) in the rise of this new independent state. In this context, the study aims to provide an overview of the challenges that particularly UNMIK encountered in its efforts to build an over-ruling administration in Kosovo. Furthermore, the transition period towards the deployment of EULEX in Kosovo will be analyzed in depth. Through literature review on the nature of mandate, goals and implementation of these two international missions, the study will explore whether they achieved their goals as well as determining how internal factors mitigated their effectiveness. In this vein, this study will further analyze the political and legal characteristics of both international missions in Kosovo with a focus on differences and similarities in implementation as well as structure, function and advantages and disadvantages in a comparative manner. Finally, the recommendations provided in the conclusion chapter of the study are aimed to benefit students of the department of international relations as well as future missions of international organizations.