Üçlü negatif meme karsinomlarında androjen reseptör pozitifliğinin neoadjuvan kemoterapi yanıtı ve prognoz ile ilişkisi
Association of androgen receptor positivity with neoadjuvant chemotherapy response and prognosis in triple-negative breast carcinomas
- Tez No: 863139
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN AKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Androgen receptor, neoadjuvant treatment, prognosis, triple-negative breast neoplasms
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Meme kanseri dünyada en sık rastlanan kanserdir ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde birinci sıradadır. Üçlü negatif meme kanserleri (ÜNMK) diğer alt tiplere kıyasla daha agresif davranışlı ve daha kötü gidişatlıdır. Bu hastalarda kişiselleştirilmiş tedavilerin sağlanabilmesi için, kendi içinde de çeşitlilik gösteren ÜNMK'lerin alt tiplerinin aydınlatılması ihtiyacı doğmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, ÜNMK'lerin önemli bir kısmında mevcut olan androjen reseptörü (AR), patogenezdeki rolü ve potansiyel tedavi hedefi olarak dikkat çekmektedir. Androjen reseptörünün ÜNMK'de prognostik ve prediktif değerlerinin anlaşılması bu hastalarda yeni bireyselleştirilmiş terapi yaklaşımlarının oluşturulmasına olanak sağlayabilir. Bu doğrultuda çalışmamızda AR'nin ÜNMK'de klinik ve patolojik parametreler, neoadjuvan kemoterapi yanıtı ve prognoz üzerine etkisi incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız bölümümüzde 2004 2024 yılları arasında tanı almış 182 ÜNMK olgusuyla yapılmış retrospektif bir çalışmadır Olgulara ait tru-cut ya da rezeksiyon piyeslerinden mikroarray yöntemi ile hazırlanmış materyallerinde immünohistokimyasal olarak androjen reseptör analizi yapıldı AR durumu Allred Sistemi'ne göre değerlendirildi. Lokalizasyon, seçilen cerrahi prosedür, sentinel lenf nodu durumu, nükleer ve histolojik derece, mitoz skoru, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, in situ duktal karsinom varlığı, pT pN multifokalite neoadjuvan kemoterapi durumu ve yanıtı, Ki-67 proliferasyonu ve genel ve hastalıksız sağ kalım ile ilişkisi incelendi. Bulgular: ÜNMK'de AR sıklığı %44 olarak saptandı. AR pozitif tümörlerin Ki67 proliferasyon indeksi ve mitoz sayısı daha düşük bulundu ve neoadjuvan kemoterapi yanıtı daha kötüydü. AR pozitif tümörlere daha sık in situ duktal karsinom eşli ediyordu ve metastaz yapmış olgularda AR pozitifliği daha fazla sayıda metastatik lenf nodu ile ilişkiliydi. Genel ve hastalıksız sağkalım ile ilişki saptanmadı. Sonuç: Bulgularımız AR ekspresyonunun hastalığın seyri ve tedaviye yanıt açısından potansiyel bir biyobelirteç olarak işlev görebileceğini ortaya koymaktadır. AR pozitifliği daha kötü kemoterapi yanıtı ile ilişkilendirilmiş olup bu da AR'yi potansiyel bir terapötik hedef haline getirmektedir. Ancak bu bulguların klinik pratikte uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer worldwide and the leading cause of cancer-related deaths among women. Triple-negative breast cancers (TNBC) exhibit more aggressive behavior and worse outcomes compared to other subtypes. To facilitate personalized treatments in these patients, there is a need to elucidate the subtypes within the diverse group of TNBCs. In this regard, the androgen receptor (AR), present in a significant portion of TNBCs, draws attention for its role in pathogenesis and as a potential therapeutic target. Understanding the prognostic and predictive values of the androgen receptor in TNBC could enable the development of new personalized therapy approaches. Our study will investigate the impact of AR on clinical and pathological parameters, response to neoadjuvant chemotherapy, and prognosis in TNBC. Materials and Methods: Our study is a retrospective analysis conducted with 182 TNBC cases diagnosed between 2004 and 2024 at our department. Androgen receptor analysis was performed immunohistochemically on materials prepared via microarray method from tru-cut or resection specimens. AR status was assessed according to the Allred System. The relationship of AR status with localization, surgical procedure, sentinel lymph node status, nuclear and histological grade, mitotic score, lymphovascular invasion, perineural invasion, presence of in situ ductal carcinoma, pT pN multifocality, neoadjuvant chemotherapy status and response, Ki-67 proliferation, and overall and disease-free survival was examined. Results: The frequency of AR in TNBC was found to be 44%. AR-positive tumors exhibited lower Ki67 proliferation indices and mitotic counts, and had a poorer response to neoadjuvant chemotherapy. AR-positive tumors were more frequently associated with in situ ductal carcinoma and in cases with metastasis, AR positivity was associated with a higher number of metastatic lymph nodes. No relationship with overall and disease-free survival was detected. Conclusion: Our findings suggest that AR expression can serve as a potential biomarker for disease progression and treatment response. AR positivity was associated with poorer chemotherapy response, suggesting AR as a potential therapeutic target. However, further extensive multicenter studies are needed to evaluate the applicability of these findings in clinical practice.