Çevrimiçi eğitim kapsamında üniversite öğrencilerinin öz düzenleme becerileri ve okula bağlılıkları ile akademik başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between self-regulation skills and school engagement and academic achievement of university students in the scope of online education
- Tez No: 675948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ERMAN ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Öz Düzenleme, Okula Bağlılık, Academic Achievement, Self-Regulation, School Engagement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma, çevrimiçi eğitim sürecindeki üniversite öğrencilerinin öz düzenleme becerileri ve okula bağlılıklarının akademik başarıyı yordamasına yönelik bir incelemedir. Bu araştırma ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çevrimiçi eğitim alan 18-25 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinden 571 öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Çevrimiçi Öz Düzenleme Ölçeği ve Çevrimiçi Öğrenmede Bağlılık Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Öğrencilerin öz düzenleme ve okula bağlılık puanlarının cinsiyet, yaş, sınıf ve anne-baba eğitim durumlarına göre anlamlı farka sahip olup olmadıkları t-testi, ANOVA testi ve Brown-Forsythe testi ile yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Öz düzenleme ve okula bağlılık faktörlerinin akademik başarıyı yordamasına ilişkin veriler ise çoklu doğrusal regresyon ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda, öz düzenleme puanlarının cinsiyete ve yaşa göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılırken, sınıf düzeyi ve anne-baba eğitim durumuna göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Bununla birlikte okula bağlılık puanlarının cinsiyete ve yaşa göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılırken, sınıf düzeyi ve anne-baba eğitim durumuna göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca öz düzenleme ve okula bağlılık faktörlerinin akademik başarıyı yordamada anlamlı yordayıcılar oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research is an examination of the self-regulation skills and school engagement of university students in the online education process to predict academic success. This research was conducted with the relational screening model. This study was carried out with the participation of 571 university students between the ages of 18-25 who received online education. Data were collected using the Online Self-Regulation Scale and the Engagement Scale in Online Learning. It was determined by the t-test, ANOVA test and Brown-Forsythe test whether the students' self-regulation and school engagement scores had a significant difference according to gender, age, grade level and parental education status. The data on the prediction of academic achievement by self-regulation and school engagement factors were analyzed with multiple linear regression. In the findings obtained, it was found that while self-regulation scores differed significantly according to gender and age, it did not differ according to grade level and educational status of parents. However it was found that while school engagement scores differed significantly according to gender and age, it did not differ according to grade level and educational status of parents. In addition, self-regulation and school engagement factors were found to be significant predictors of academic achievement.