Genç seçmene yönelik bir seçim çalışması olarak animasyon - Türkiye 2018 Genel ve Başkanlık Seçimleri örneği
Animation as an election study for young voters - the case of Turkey 2018 General and Presidential Elections
- Tez No: 675986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Yeni Medya, Dijital Kampanya, Animasyon, Siyasal Animasyon, Political Communication, New Media, Digital Campaign, Animation, Political Animation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojinin hayatımıza getirdiği yenilikler siyasal iletişim çalışmalarını da değiştirmiş, siyasi partilerin seçim çalışmalarını farklı alanlarda yapmasına olanak vermiştir. İnternet teknolojisi seçim kampanyaların bir bölümünün yeni medya araçlarında taşımıştır. Çalışma kapsamında siyasal iletişimin, internet ile değişen pratikleri incelenmiş, siyasal partiler tarafından yapılan yeni çalışmalar anlatılmıştır. Bu yeni çalışmalar kapsamında partilerin seçim çalışmalarını belirli özelliklerdeki kitlelere yönlendirebileceği bir ortamın yeni medya ile ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Özellikle gençlerin sosyal medya araçlarını geleneksel araçlara göre daha yoğun kullandığı, bu nedenle Türkiye gibi gençlerin en büyük seçmen kitlesini oluşturduğu ülkeler de, ''gençlik'' özellikle hedef haline gelmiş ve dijital platformlarda gençleri hedef alan siyasal iletişim uygulamaları yapılmaya başlanmıştır. Rakiplerinin bir adım önüne geçmek ve gençlere yönelik çalışmalarını daha etkili vermek isteyen partiler arayışa girmiş, digital platformlarda gençlerle hoş gelicek şekilde siyasi çalışmalarını farklı kılmaya çalışmışlardır. Bu amaçla siyasi partiler, son yıllarda bir çok alanda kullanılan ve gençler arasında popüler olan animasyon teknolojisinden yararlanarak onlara yönelik siyasi seçim animasyonları hazırlamışlardır. Bu tez kapsamında bu yönelim irdelenerek; animasyonlarının özellikleri, Türkiye'de ve dünyadaki tarihsel gelişim süreci ve siyasetle ilişkisi ele alınmış ve Türkiye 2018 seçimleri özellinde üç siyasi partinin siyasal içerikli animasyonlarının hangi konuların işlendiğine, genç seçmene nasıl iletildiğine, parti söylemlerinin nasıl sunulduğuna ve ikna sürecini ne yönde kurulduğu bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
The innovations brought by technology to our lives have also changed the political communication activities and allowed political parties to conduct their election activities in different fields. Internet technology has carried some of the election campaigns to new media tools. Within the scope of the study, the changing practices of political communication with the internet were examined, and new studies by political parties were explained. The new studies show that the new media's can give the opportunities to political parties which can direct their election studies to the masses with certain features. Thanks to this technology, young people can be biggest target especially in countries where young people constitute the biggest electorate such as Turkey because they use social media tools more than traditional tools. Therefore, political communication practices targeting young people have started to be made in digital platforms. Political parties wanted to stay one step ahead of their competitors and give their work to young people more effectively in digital platforms. Because of that they tried to finds way making their political work different towards young people on digital platforms. For this purpose, political parties have prepared political election animations for young people by making use of animation technology, which has been used in many fields in recent years and is popular among young people. In this study, by examining this orientation; properties of animation, its historical development process in the world and Turkey and the its relationship with politics evaluated. Moreover, Animations used by the three political parties in the 2018 Turkey election has been analyzed that what kind of content they have, how they are given to audiences and how political party be represented in animation by using semiotic analysis method.