Pozitif okul yönetimiyle öğretmen motivasyonu arasındaki ilişki
The relationship between positive school management and teacher motivation
  1. Tez No: 675995
  2. Yazar: HAYRULLAH BIÇAKÇILAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Pozitif Okul Yönetimi, Öğretmen Motivasyonu, Positive Psychology, Positive School Management, Teachers' Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı pozitif okul yönetimi ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 öğretim yılında İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde kamu ve özel ortaöğretim kurumlarında çalışan 1542 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 382 öğretmenden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında Şanlı (2008) tarafından geliştirilen“Pozitif Okul Yönetimi Ölçeği”(POYÖ), Candan ve Gencel (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öğretmen Motivasyonu Ölçeği”(ÖMÖ) (Kauffmann, Soylu ve Duke, 2011) kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama değer, standart sapma, maksimum ve minimum değerler, bağımsız örneklem t-testi, varyans analizi, korelasyon ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Ortalama puanlarının normallik dağılımı için Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda öğretmenlerin pozitif okul yönetimi algıları yeterli düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin pozitif okul yönetimi algı düzeylerinde görev yapılan kurum (devlet-özel), eğitim düzeyi (lisans-lisansüstü) ve okulda kararlar alınırken görüşüne başvurulma değişkenlerine göre gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuş, cinsiyet, mezun olunan fakülte türü, medeni durum ve mesleki kıdem değişkenlerine göre ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin motivasyon algılarına ilişkin düzeylerinde ise kararlar alınırken görüşüne başvurulma değişkenine göre gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Mesleki kıdem değişkenine göre ise sadece dışsal motivasyon boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin motivasyon algılarına ilişkin düzeylerinde cinsiyet, mezun olunan fakülte, medeni durum, görev yapılan okul ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bununla beraber, öğretmenlerin pozitif okul yönetimi algıları ile öğretme motivasyonları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, pozitif okul yönetiminin öğretmenlerin motivasyonlarını anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between positive school management and teachers' motivation. Descriptive and relational screening methods were used in the study. The population of the research consists of 1542 teachers working in public and private secondary education institutions in Gaziosmanpaşa district of Istanbul province in the academic year of 2018-2019. The sample of the study is 382 teachers. The“Positive School Management Scale”(PSMS) developed by Şanlı (2008) and the“Teaching Motivation Scale”(TMS) (Kauffmann, Soylu, & Duke, 2011) adapted to Turkish by Candan and Gencel (2015) were used to collect the data. Frequency, percentage, mean value, standard deviation, maximum and minimum values, independent sample t-test, variance analysis, correlation and linear regression analysis were used in the analysis of the data. Kolmogorov-Smirnov test was used for normality distribution of mean scores. As a result of the analysis, positive school management perceptions of teachers were found to be sufficient. Significant differences were found between the groups according to the variables of the institution (official-private), education level (undergraduate-graduate) and consultation variables in the positive school management perception levels of the teachers, and among the groups according to the variables of gender, the type of faculty graduated from, marital status and professional seniority, no significant difference was found. A significant difference was found between the groups in terms of the levels of teachers' motivation perceptions according to the variable of consultation. According to the professional seniority variable, a significant difference was found only in the extrinsic motivation dimension. No significant difference was found between the groups in terms of the levels of teachers' motivation perceptions according to the variables of gender, graduation faculty, marital status, school and education level. However, a significant relationship was found between teachers' positive school management perceptions and their teaching motivation. In addition, it was determined that positive school management significantly predicted teachers' motivation.