Air entrained flow characteristics in partially filled closed conduits
- Tez No: 6760
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÇIRAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havalanma, havalanmış akım, yüksek düşülü vanalar, karışım akımı, dipsavak, hava ihtiyacı, hava bacası, Air entrainment, aerated flow, high -head gates, mixture flow, bottom outlet, air demand, air vent. ^^j.«\s I^-^ Sk^o^eoS. W»
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
KISMEN DOLU KAPALI SİSTEMLERDEKİ HAVALANDIRILMIŞ AKIM ÖZELLİKLERİ Orhon, Mine Mühendislik Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Çır ay Temmuz 1989, 129 sayfa ÖZET Yüksek düşü İÜ kapalı kondüvil erdeki, kısmen dolu havalandırılmış akım özellikleri bir matematik modelle tanıtılmıştır. Konduvi içerisinde üstte sadece hava, altta ise hava ile karışmış su (karışım) akımı düşünülmüş ve temel hidromekanik denklemleri bu iki ayrı akışkan için yazılmıştır. Modelde, havalanma; hacımsal hava karışım hızını, havalanmış akımın“Froude”sayısına bağlayan bir denklemle ifade edilmiştir. Çözüm için birinci dereceden sonlu farklar metodu uygulanmıştır. Atatürk Barajı Dipsavak hidrolik modelinde ölçülen değerler girdi olarak kullanılmış ve bu modelden elde edilen sonuçlar, hidrolik model sonuçlarıyla uyum sağlamıştır. Karışımın“Froude”sayısı, başlangıçtaki hava hızı, konduvinin yüksekliği ve uzunluğu, pürüzlülük katsayısı gibi parametrelerin havalanma olayına etkisi incelenmiş, bunun yanı sıra havalanmış ve havalanmamış akım profilleri kar şılaştır ılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIR ENTRAINED FLOW CHARACTERISTICS IN PARTIALLY FILLED CLOSED CONDUITS Orhon, Mine Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Cahit Çıray July 1939, 129 pages ABSTRACT A mathematical model is presented to give the air entrained flow characteristics in partially filled, high head closed conduits. Pure air flow at the top and water mixed with air (which is called mixture) underneath are considered in the conduit and basic equations of hydro mechanics are written for these two different fluid flows, The air entrainment is introduced to the model with an equation which relates the volumetric rate of air entrainment to the mixture Froude number. First order, forward finite difference scheme is used in the solution. The measured values from the hydraulic model of Atatürk Dam Bottom Outlet are used as the input data, and the results obtained from the model are found compatible with the results of the hydraulic model. The effects of different parameters like; mixture Froude number, initial air velocity, height and length of the conduit, and coefficient of friction for air on air -iii-entrainment phenomenon are studied and the aerated and non-aerated flow profiles are compared.