Doğu pontidlerde hava ve yer manyetik anomali değişimlerininanaliz edilerek derin ve sığ jeolojik yapılar ile ilişkilendirilmesi
Analysis of air and earth magnetic anomaly changes in easternpontides and their relation with deep and shallow geologicalstructures
- Tez No: 676034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERDEN BABACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava ve yer manyetik, Çizgisellik, Doğu Pontidler, Air and surface magnetic, lineaments, Eastern Pontides
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Doğu Pontidler tektonik olarak Alp-Himalaya dağ oluşum kuşağının bir parçası olarak, iki büyük levhanın (Lavrasya ve Gondvana) sınırını teşkil etmektedir. Belirtilen bu alan için yer ve hava manyetik verilerinden yararlanarak, bölgenin jeolojik yapısı ve tektonik deformasyon izleri araştırılmıştır. Tüm Doğu Pontidi kapsayacak olan bu çalışma ile havadan alınmış manyetik ölçümler (EMAG-2) ile karadan bu çalışma ile alınan manyetik veriler karşılaştırılmıştır. Böylece hem bu bölge için daha ayrıntılı bir manyetik harita elde edilmiş, hem de mevcut anomali haritası ile aralarındaki farklılıkların nedenleri tartışılmıştır. Alınan ölçüm sonuçları ile kayaçların fiziksel özellikleri denetlenerek, bölge için önerilen üç farklı alt zon için manyetik değişimler incelenmiştir. Bu amaçla literatürde sıklıkla kullanılan altı farklı çigisellik analizi metodu uygulanmıştır. Öncelikle yapay veri üzerinde bu metodlar denenmiş daha sonra gerçek verilere uygulanmıştır. Elde edilen çizgisellikler Gül diyagramları ile çizdirilerek hakim trendler belirlenmiş ve olası nedenleri tartışılmıştır. Manyetik verilerin sonuçlarını karşılaştırmak amacı ile üç farklı (sayısal yükseklik verisi, faylar, uydu fotoğrafı) veride analiz edilerek gül diyagramları oluşturulmuştur. Tüm veriler derlendiğinde bölge için genel doğu-batı yönlü çizgiselliklerin hakim olduğunu bunun sonucu olarak bölgenin kuzey-güney yönlü bir sıkıştırmalı rejim altında deforme olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Eastern Pontides, tectonically part of the Alpine-Himalaya orogeny belt, form the boundary of two major plates (Laurasia and Gondwana). Using the surface and air magnetic data for this area, the geological structure of the region and tectonic deformation were investigated. This study covering the entire Eastern Pontides, compares the magnetic data taken from the air (EMAG- 2) and surface (this study). Thus, a more detailed magnetic anomaly map was proposed for this region, and the reasons for the differences between them and the current anomaly map were discussed. By controlling the physical properties of the rocks with the measurement results obtained, the magnetic changes for three different subzones proposed for the region were examined. For this purpose, six different lineament analysis methods, which are frequently used in the literature, were applied. First of all, these methods were applied on the model data and then they were used for the real data. By analyzing the obtained lineaments with Rose diagrams, dominant trends were determined and their possible causes were discussed. In order to compare the results of magnetic data, rose diagrams were created by analyzing three different data (digital elevation data, faults, satellite photo). When all the data were compiled, it was concluded that the general east-west directional lineaments were dominant for the region, and as a result, the region was deformed under a north-south oriented compressional regime.