Bir konfeksiyon fabrikasında seçilmiş ergonomik risklerin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında analizi ve risk değerlendirmesi
Analysis of selected ergonomic risks in A garment factory within the scope of occupational health and safety and risk assessment
- Tez No: 676215
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Konfeksiyon İşletmesi, Ergonomi, Ergonomik Risk Değerlendirmesi, Fine Kinney, Occupational health and safety, Apparel factory, Ergonomics, Ergonomic risk assessment, Fine Kinney
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sanayinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile beraber çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği konusu büyük öneme sahiptir. İnsanın sağlıklı, güvenli ve konforlu bir şekilde çalışma hayatını sürdürebilmesi için ergonomi bilim dalı çalışanlar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada hazır giyim sektöründe ergonomi ve iş kazalarının oluşmasına ait ergonomik riskler değerlendirilmiştir. Risk değerlendirme metotları arasında sıkça kullanılan Fine Kinney metodu kullanılmıştır. Ergonomi alanında yapılmış araştırmalardan yola çıkarak hazır giyim işletmelerinde ergonomik risklerin olduğu tespit edilmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Business in working life together with the rapid development of industry the issue of health and occupational safety has more important. People's health, ergonomics to maintain a safe and comfortable working life science is of great importance for employees. In this study, ergonomics and ergonomic risks related to the occurrence of work accidents in the ready-to wear sector are evaluated. Fine kinney method, which is frequently used among the risk assessment methods, was used. Based on research conducted in the field of ergonomics, it was determined that there are ergonomic risks in ready-to-wear enterprises and suggestions for solutions were put forward.