Yaşlıların yaşam kalitesi, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve başarılı yaşlanma düzeylerinin incelenmesi üzerine bir araştırma: Konya ili örneği
A study on the quality of life, healthy lifestyle behaviors and successful aging levels of the elderly: The case of Konya
  1. Tez No: 676214
  2. Yazar: SEDA NUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Başarılı Yaşlanma, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Yaşam Kalitesi, Successful Aging, Healthy Lifestyle Behaviors, Life quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Konya ilinin Selçuklu, Meram, Karatay İlçelerinde yaşayan 65 yaş ve üstü bireylerin yaşam kalitesi, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve başarılı yaşlanma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca belirlenen düzeylerin demografik değişkenlere göre farklılıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni 201.451, örneklemi ise 400 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanımlayıcı Soru Formu, Reker (2009) tarafından geliştirilmiş olan; Türkçe versiyonunun geliştirilmesi ve geçerlik ve güvenilirlik çalışması 2017 yılında Hazer ve Özsungur tarafından yapılmış; 2 alt boyut ve toplam 10 sorudan oluşan; SAS- Başarılı Yaşlanma Ölçeği, Walker ve ark. Tarafından 1987 yılından geliştirilen ve 1996 yılında revize edilen 52 maddeden oluşan Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II, WHOQOL grubu tarafından geliştirilmiş; Eser ve arkadaşlarınca Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış; 24 madde ve 6 alt boyuttan oluşan Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-OLD) kullanılmıştır. Araştırma da yer alan ölçeklerin Cronbach alpha değerleri ise şu şekildedir: Başarılı Yaşlanma ölçeğinin 0,85, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ölçeğinin 0,97, Yaşam Kalitesi ölçeğinin ise 0,85'tir. Erkeklerin başarılı yaşlanma, yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları düzeyleri daha yüksektir. 64-75 yaş aralığındaki bireylerin başarılı yaşlanma düzeyleri, 75-84 ve 85 yaş ve üzeri bireylerinkinden yüksektir. Medeni durum ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında herhangi bir fark tespit edilememiştir. Evli bireylerin yaşam kalitesi ve başarılı yaşlanma düzeyleri daha yüksektir. Eğitim seviyesi ve gelir seviyesi yüksek olan yaşlıların sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kalitesi ve başarılı yaşlanma düzeyleri daha yüksektir. Kendi evinde ailesiyle birlikte yaşayan yaşlı bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kaliteleri ve başarılı yaşlanma düzeyleri daha yüksektir. Yüksek sosyal destek algısına sahip yaşlı bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kaliteleri ve başarılı yaşlanma düzeyleri daha yüksektir. Başarılı yaşlanma ile yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Başarılı yaşlanma ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif yönlü orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yaşam kalitesi ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif yönlü orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the quality of life, healthy lifestyle behaviors and successful aging levels of individuals aged 65 and over living in Selçuklu, Meram and Karatay Districts of Konya. In addition, it was aimed to determine the differences of the determined levels according to demographic variables. The population of the research is 201,451 and its sample consists of 400 people. Descriptive Question Form, developed by Reker (2009); The development and validity and reliability study of the Turkish version was conducted by Hazer and Özsungur in 2017; Consisting of 2 sub-dimensions and a total of 10 questions; SAS- Successful Aging Scale, Walker et al. Healthy Lifestyle Behaviors Scale II, consisting of 52 items, developed by the WHOQOL group in 1987 and revised in 1996, was developed by the WHOQOL group; Turkish validity and reliability study was conducted by the work and his friends; The World Health Organization Quality of Life Scale (WHOQOL-OLD) consisting of 24 items and 6 sub-dimensions was used. The Cronbach alpha values of the scales in the research are as follows: Successful Aging scale is 0.85, Healthy Lifestyle Behaviors scale is 0.97, and Quality of Life scale is 0.85. In the future of men, the quality of life and a lifestyle with a healthy lifestyle is higher. While 64-75 years old is younger, 75-84 and 85 years and older are higher than volatile. No difference was found between marital status and healthy living conditions. Married is not in the quality of life and a successful lifestyle. The healthy lifestyle, quality of life and productive life of the elderly with high education level and level are superior. He/she has a living conditions that can be lived with in his/her own house, their quality of life and a life type like those of their peers. High quality of life with a small ideal of life in high social life and high in life. We encountered a positive moderate relationship between life and quality of life. From where you are with a positive moderately close relationship between what is happening and a good life outlook. From a positive intermediate point of view between quality of life and outlook of life.