Turkey-Africa relations during the Cold War
Soğuk Savaş dönemi Türkiye-Afrika ilişkileri
  1. Tez No: 676255
  2. Yazar: ABDÜSSAMET AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arşiv, Afrika, Bağımsızlık, Türkiye, Dış Politika, Türk Dış Politikası, Archive, Africa, Independence, Turkey, Foreign Policy, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Soğuk Savaş dönemi Türkiye-Afrika ilişkilerini ele alan bu tez çalışması, 1945-1989 yılları arası Türkiye'nin Afrika'ya dönük dış politikasının incelenmesi sağlamak ve günümüz ilişkilerini daha iyi anlamlandırmak amacıyla okuyucuya tarihsel bir perspektif sunmaktadır. Türkiye'nin Afrika'ya yönelik politikaları incelendiğinde, zaman içerisinde iniş ve çıkışların yaşandığı görülmektedir. Türkiye'nin tarihsel, kültürel ve coğrafi açılardan yakın olduğu Afrika kıtasına Soğuk Savaş döneminde yeteri kadar çalışmanın yapılmamış olması Türk akademi literatüründe de büyük boşluk oluşturmuştur. Buradan hareketle çalışmada arşiv kaynakları ışığında Soğuk Savaş dönemi Türkiye-Afrika ilişkileri analiz edilmiştir. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivliği'nden belgeler incelenmiş ve Türkiye'nin ekonomik, ticari, sağlık, kültür ve askeri alanlarda Kuzey Afrika ülkeleriyle 100'den fazla; Sahra-Altı Afrika ülkeleri ile de 64 anlaşma imzaladığı tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında Afrika konularında önemli eserler veren eski Nijerya Büyükelçisi Numan Hazar ile akademisyen ve Senegal Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas ile mülakat yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Türkiye-Afrika ilişkilerinin Soğuk Savaş döneminde kayda değer ölçüde gelişim gösterdiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis addressing the Turkey-Africa relations during Cold War Period seeks to offer a historical perspective to the reader in order to comprehend Turkey's foreign policy approach towards the continent in the years between 1945 and 1989 and provide a framework to make better sense of current relations between Turkey and Africa. When Turkey's policies towards Africa are examined, it is seen that there have been ups and downs over time. It can be said that the African continent has attracted little interest in Turkish academic circles during the Cold War years, despite Turkey's close linkages to the Africa continent in terms of historical, cultural, and geographical ties. In this regard, this study analyzed the Turkey-Africa relations during the Cold War in light of archival sources. In this direction, official documents from the Presidential Directorate of State Archive were examined and it was observed that Turkey has signed more than 100 agreements with North African countries and also signed 64 agreements with Sub-Saharan African countries in terms of economic, commercial, medical, and military topics. Within this context, interviews were made with Turkish former ambassador to Abuja (Nigeria) Numan Hazar as well as an academician and Turkish ambassador to Dakar (Senegal) Prof. Dr. Ahmet Kavas who has penned important books and articles about specific topics related to the continent. At the end of our evaluations during the thesis, it was concluded that throughout the Cold War, relations between Turkey and Africa have shown a remarkable advancement.