Mechanical performance of fiber-reinforced slag-based lightweight geopolymer mortar incorporating with expanded glass lightweight aggregate at elevated temperatures
Genleştirilmiş cam hafif agrega ile üretilmiş elyaf takviyeli curuf esaslı hafif geopolimer harcının yüksek sıcaklık altındaki mekanik performansı
- Tez No: 708700
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif Geopolimer Harç (HGH), Hafif Genişletilmiş Cam Agrega (GCA), PVA Elyaf, Yüksek Sıcaklık, Mekanik Özellikler, Lightweight Geopolymer Mortar (LWGM), Lightweight Expanded Glass Aggregate (LEGA), PVA Fibers, Elevated Temperatures, Mechanical Characteristics
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, hafif genleştirilmiş cam agrega (GCA) ve polivinil alkol (PVA) liflerinin kullanılmasının hafif geopolimer harcın (HGH) özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Lifli ve lifsiz HGH 'nin mekanik özellikleri sıcaklığın bir fonksiyonu olarak araştırılmıştır (oda sıcaklığı, 250°C ve 500°C). %10 ve %20 ile GCA, nehir kumu için kısmi ikame olarak kullanılmıştır. Cüruf, sodyum silikat ve sodyum hidroksit çözeltisi ile aktive edilen HGH için temel malzeme olarak kullanılmıştır. Oda sıcaklığında, üç farklı kombinasyon üretilmiş ve kürlenmiştir. İşlenebilirlik ve yoğunluk özellikleri taze durum için test edilmiştir. HGH'nin lifli ve lifsiz mekanik özelliklerini incelemek için basınç, eğilme ve tek eksenli çekme testleri dahil bir dizi deney yapılmıştır. Çalışma, GCA değiştirme derecesi arttığında, HGH'nin yoğunluğunun ve basınç dayanımının azaldığını keşfetti. Ayrıca, HGH'ye %1'lik bir PVA elyaf hacim oranı eklemek, eğilme ve çekme performansını önemli ölçüde artırmıştır. 500°C'lik sıcaklığa maruz kalan karışımların mekanik özellikleri, deneysel verilere göre önemli ölçüde değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of utilizing lightweight expanded glass aggregate (LEGA) and polyvinyl alcohol (PVA) fibers on the characteristics of lightweight geopolymer mortar are investigated in this study. The mechanical characteristics of LWGM with and without fibers are also investigated as a function of temperature (room temperature, 250°C, and 500°C). With 10% and 20%, LEGA can be utilized as a partial replacement for river sand. Slag was used as the basic material for LWGM, which was activated with a solution of sodium silicate and sodium hydroxide. At room temperature, three distinct combinations were produced and cured. The characteristics of workability and density were tested for the fresh situation. To examine the mechanical characteristics of LWGM with and without fibers, a number of experiments were carried out, including compression, flexural, and uniaxial tensile tests. The study discovered that when the degree of LEGA replacement increases, the density and compressive strength of the LWGM decreases. Furthermore, adding a 1% PVA fiber volume fraction to LWGM considerably enhanced its flexural and tensile performance. The mechanical characteristics of examined materials exposed to extreme temperatures of 500°C altered considerably, according to the experimental data.