Gastronomi turizminde yerel ürünlerin yeri: Aydın ili gastronomisinde otlu yemekler üzerine bir araştırma
- Tez No: 676301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Yerel Ürün, Otlu Yemekler, Aydın, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Local Foods, Green Foods, Aydın
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Gastronomi turizmi, turizm endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Farklı lezzetler ve mutfak kültürlerine olan ilgi de giderek artmaktadır. Tarihi, kültürel ve doğal mekanları görmenin yanı sıra özgün lezzetleri tadabilmek de turistlerin öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu anlamda destinasyonlar da kendilerine özgü yiyecek ve lezzetleri daha iyi tanıtabilme ve sunabilmenin yarışı içindedirler. Bu yarışta destinasyonlara rekabet avantajı kazandırabilecek en önemli unsurlar arasında ise yerel ürünler bulunmaktadır. Yöreye özgünlük, organik olma ve taklit edilme güçlüğü yerel ürünleri gastronomi turizminde stratejik unsur haline getirmektedir. Dolayısıyla yerel ürünleri doğru tanımlama, analiz etme, koruma ve gastronomi turizmine başarıyla yansıtma çabaları büyük önem taşımaktadır. Bu çabalar ulusal ve yöresel mutfakların tanıtımı kadar gelecek kuşaklara aktarımı açısından da önemlidir. Bu anlamda yöresel bazda da yerel ürün potansiyelinin ortaya çıkarılması, kayda geçilmesi vazgeçilmezdir. Dolayısıyla bu çalışmada da birer yerel ürün olarak Aydın yöresi otlu yemekleri konu edilmektedir. Aydın yöresi otlu yemeklerinin yöre envanterine geçirilmesi ve gastronomi turizminde başarıyla pazarlanmasına katkı ana amaçtır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde öncelikle gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları ele alınmaktadır. Ayrıca gastronomi turizmini tetikleyen unsurlar ile yiyecek içecek işletmeleri, müzeler, tur ve geziler, festivaller, kongre ve sempozyumlar, okul ve uygulama merkezleri gibi gastronomi turizminin ana bileşenleri açıklanmaktadır. Gastronomi turizminde öne çıkan dünya mutfakları da genel olarak bu bölümde ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikle yerel ürün kavramı açıklanmaktadır. Yerel ürün özellikleri ve yerel ürünlerin gastronomi turizmindeki önemi irdelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yerel ürün olarak Aydın yöresi otlu yemekleri ele alınmaktadır. Aydın yöresi otlu yemeklerinin neler olduğu, hazırlanış ve sunum usulleri açıklanmaktadır. Yerel ürünlerle birlikte Aydın yöresi otlu yemeklerinin gastronomi turizmindeki yeri ve pazarlama stratejilerine ilişkin önerilere ise çalışmanın sonuç bölümünde yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy tourism has an important place in tourism industry. The interest for different tastes and cuisines has been increasing in the world. In addition to visiting historical, cultural places and natural beauties, tasting different foods and beverages has one of the priorities of tourists. In this context, destinations have been in a severe competition to present their authentic foods and tastes very well. Local foods are one of the most important elements that can create a competitive advantage for destinations in this competition. Authenticity, organicness and inimitability make local goods and foods strategic elements in gastronomy tourism. Therefore, the efforts for describing, investigating, preserving, and marketing of local foods successfully in gastronomy tourism have a great importance. Recording and exposing of local foods in a regional or local context is inevitable. Thus, as local foods, Aydın region green foods are examined in this study. Making a contribution to recording and marketing of Aydın region green foods successfully in gastronomy tourism is the main aim of this study. In this context,“gastronomy”and“gastronomy tourism”concepts are firstly examined in the first chapter of the study. Additionally outstanding cuisines of the world, the elements stimulating gastronomy tourism, and gastronomy tourism components such as foods and beverage firms, museums, routes and walks, festivals, congress and symposiums, schools and workshops are explained in the first chapter. In the second chapter of the study,“local food”concept, attributes of local foods, and the importance of local foods in gastronomy tourism are discussed. As local foods, Aydın region green foods are examined in the third chapter of the study. Cooking and serving procedures of Aydın region green foods are explained in this chapter. Discussing the role of local foods in gastronomy tourism and recommendations for marketing strategies of Aydın region green foods are presented in the conclusion part of the study.