Belediyelerde emlak vergisi yönetimi: İstanbul ilçe belediyeleri örneği
Real estate tax management in municipalities: A case of İstanbul district municipalities
  1. Tez No: 676312
  2. Yazar: NURAY SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARKAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Yerel Vergiler, Emlak Vergisi, Local Governments, Municipalities, Local Taxes, Real Estate Tax
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Türkiye'de belediyelerin mali yapılarına ilişkin çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. En önemli mali sorunlar arasında öz gelir yetersizliği, merkezi yönetim transferlerine bağımlılık ve gelir kaynaklarının etkin yönetilememesi yer almaktadır. Özellikle, en önemli yerel vergi türü olan emlak vergisi etkin yönetilememekte ve belediyeler için önemli gelir kayıpları yaşanmaktadır. Bu çalışmada, belediyelerde emlak vergisi yönetimi hakkında bilgi vererek, İstanbul ilçe belediyeleri örneğinden hareketle, Türkiye'de emlak vergisi uygulamasında gelir kaybına yol açan temel problemlerin tespiti, tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; yerel yönetim kavramı, yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki mali ilişkiler ve belediyelerin gelirleri; ikinci bölümde Türkiye'de belediyelerin mali yapısı; üçüncü bölümde; vergi kavramı, vergilerin sınıflandırılması, yerel vergileme ile emlak vergisinin tanımı, temel özellikleri, tarihsel gelişimi, çeşitli ülke uygulamaları, Türkiye uygulaması ve literatürde emlak vergisi uygulamasına ilişkin tespit edilen problemler üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde; İstanbul ilçe belediyelerinde emlak vergisi yönetimi araştırılmakta, ilçe belediyelerinin emlak vergisi yönetiminde yaşadıkları sorunlar ile emlak vergisi gelirleri analiz edilerek, analiz sonucu tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are various problems regarding the financial structures of municipalities in Turkey. Among the most important financial problems are lack of own income, dependency on central government transfers and ineffective management of income sources. In particular, property tax, which is the most important type of local tax, cannot be managed effectively and significant revenue losses for municipalities. In this study, it is aimed to determine the main problems that cause income loss in the real estate tax application in Turkey, and to present solutions to the detected problems, based on the example of Istanbul district municipalities, by giving information about property tax management in municipalities. In the first part of the study, which consists of four parts; the concept of local government, financial relations between local governments and central government and revenues of municipalities; In the second part, financial structure of municipalities in Turkey; in the third part; The concept of tax, tax classification, local taxation and definition of property tax, its basic features, historical development, applications in various countries, application in Turkey and the problems identified in the literature on property tax application are emphasized. In the fourth part of the study; Real estate tax management in Istanbul district municipalities is investigated, the problems faced by the district municipalities in property tax management and the property tax revenues are analyzed, and solutions are offered for the problems identified as a result of the analysis.