Kitāb-u fi Beyʿ ve Şirā (metin-dizin-sözlük)
Kitāb-u fi Beyʿ ve Şirā (text–index–dictionaary)
  1. Tez No: 676422
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KARAAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kitāb-u fi Beyʿ ve Şirā, Dizin, Sözlük, Çeviri, Kitāb-u fi Beyʿ ve Şirā, Index, Dictionary, Translation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan Kitāb-u fi Beyʿ ve Şirā adlı eser Mısır el- Ezher Şeyhlik kütüphanesinde bulunmaktadır. Dil özelliklerine göre son dönem Osmanlıcasına ait olduğu düşünülmektedir. Harekeli nesih ile yazılmış mensur bir eserdir. Alışveriş ahlakından ve İslam dininde alışverişin öneminden bahsedilen eserin müellifi bilinmemektedir. Bu çalışmada eseri tanıtmak, transkripsiyonunu yapmak, dizin ile birlikte sözlüğünü hazırlamak amaçlanmıştır. Çalışma giriş, metin, dizin-sözlük ve tıpkı basım olarak dört bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The book titled Kitāb-u Beyʿ ve Şirā, which has been prepared as a master's thesis, is in the Egyptian al-azher library. İn terms of language features, it is thought to be written in the late Ottoman language. It is a prose work written in the form of naskh with vowel points. The author of the work, which mentions the ethics of shopping and the importance of shopping in Islamic religion, is unknown. In this study, it has been aimed to introduce the work and transcribe it, and prepare its dictionary and index. The study consists of four parts: introduction, text, index-dictionary and facsimile