Le concept d'universalité dans la philosophie politique de Kant et sa place dans la distinction entre la théorie et la pratique
Kant'ın politika felsefesinde evrensellik kavramı ve teori-pratik ayrımındaki yeri
- Tez No: 676495
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Evrensellik, teori, pratik, yasa, birlik, özgürlük, doğa, toplumdışı toplumsallık, ilerleme, yurttaş toplumu, kozmopolit toplum, etik topluluk, sensus communis, yargı, iletilebilirlik, refleksif yargı, Begebenheit/olay, devrim, coşku, yüce, güzel, adalet, Universality, theory, practice, law, unity, liberty, nature, unsociable sociability, progress, civil society, cosmopolitan society, ethical community, sensus communis, judgment, communicability, reflexive judgment, Begebenheit/event, revolution, enthusiasm, sublime, beautiful, justice
- Yıl: 2021
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kant'ın felsefesinde evrensellikle ve zorunlulukla ilişkili olan zemin, a priori transandantaldır. Transandantal felsefede bilginin temelleri araştırılır. Kant bu araştırmayı yalnızca teorik değil, pratik düzlemde de takip eder. Özgürlük, pratik aklın koyduğu zorunlu yasa aracılığıyla gerçekliğinin ispat edilmesiyle birlikte saf aklın sisteminin merkezinde konumlandırılır. Özgürlük, kendi yasasını kendisi koyan bir varlık olarak insanın kendisine erekler belirlemesi ölçüsünde değer taşır. Kant ahlâkî bir varlık olarak belirlediği insanın pratik alandaki varoluşunu tarihin alanına da yansıtır. Toplumsal ve siyasî bir düzenin oluşturulmasına da buradan itibaren gidilir. Tarihsel boyutuyla ele alındığında da bireylerle değil, tür olarak insanla ilgilenilmektedir. Akla sahip olan yegâne tür olarak insan, doğanın ona biçtiği ereği yerine getirmek için gerekli yeteneklerle donatılmıştır. İnsan toplumsallaşmaya eğilimli olsa da bu toplumdışı bir toplumsallık olarak insanı bir yandan da özgür bir şekilde kendisini ortaya koymaya yöneltir. Tarihin ilerlemesini de bu antagonizma sağlar. Kendi yasasını koyabilen insanın otonom olması gibi, devlet yönetimi de yasalarla kontrol altında olan otonom bir yapıya işaret eder. Bu devletler iç ilişkilerinde oldukları gibi diğer devletlerle ilişkilerinde de barışçıl olmalıdır. Dünya yurttaşlığı hukukunun esas olduğu bir devletler federasyonu bu barışın teminatıdır. Bu sayede döngüsel bir savaşın önüne geçilerek sürekli bir barış sağlanmış olur. İnsanların ve devletlerin gelişmeleri için özgürlük gereklidir. İnsanın yetkinliğinin gelişiminin bir veçhesi de batıl inançlardan kurtulmuş, tutarlı düşünen insanın, aklını kamunun önünde kullanabilmesidir. İnsanlığın kutsal haklarının korunması anlamında bu veçhe Aydınlanma ile ilişkilidir. İfade ve kalem özgürlüğü de garanti altına alınmaya çalışılır. Zira insan, yargılarını diğer insanlarınkilerle karşılaştırabilme ve böylece geniş bir perspektiften bakmaya hem muktedir hem de mecburdur.
Özet (Çeviri)
The ground related with universality and necessity in Kant's philosophy is a priori transcendental. The transcendental philosophy explores the foundations of knowledge. Kant follows this exploration not only on a theoretical but also on a practical point. Freedom is placed at the center of the system of pure reason, with the proof of its reality through the necessary law legislated by the practical reason. Kant reflects the existence of man, which he determines as a moral being, in the area of history as well. The formation of a social and political order can be advanced from here. As the only species with reason, human beings are equipped with the necessary abilities to achieve the goal that nature has set for him. Even though people tend to socialize, this is an unsocial sociability that guides people to manifest themselves freely on the other hand. This antagonism also confirms the progress of history. A federation of states where world citizenship law is vital is the assurance of a perpetual peace. Freedom is required for the development of people and states. One characteristic of the development of human ability is that people who are freed from superstitions and who think consistently can use their reason in public. This characteristic is correlated with the Enlightenment. Attempts are made to ensure freedom of the pen and expression. For man is both able and obliged to be able to compare his judgments with those of other people and thus look from a broad perspective.